Какво означава Меган Маркъл за кралската фамилия

За повечето семейства Меган Маркъл може да изглежда като идеалната снаха. Американската актриса и хуманитарен специалист завършва Northwestern с театър и международни отношения. Тя е посветена на обществени каузи, като глобален посланик на Световната визия и застъпник на ООН за жените. Освен това има подчертано предприемаческа склонност – наскоро Маркъл се занимаваше със собствения си уебсайт за храна и начин на живот thetig.com.

Британската монархия обаче не е като повечето семейства.

Така че обявлението в понеделник сутринта, че Маркъл е сгодена за принц Хари, по-малкият син на принц Чарлз и принцеса Даяна, означава сватба през пролетта на 2018 г. и сигурна медийна ярост, пише изданието Атлантик. Това също е знак, че ако приемем Маркъл- разведена американка с католическо образование, монархията е готова и желае да се промени. Маркъл, 36-годишна, е първата американка, който се жени за кралска особа, откакто Уолис Симпсън предизвика конституционна криза през 1936 г.

Маркъл обаче идва от друго поколение и се присъединява към институция, която беше осакатена от скандал и трагедия към края на 20-ти век. Публичните изявления на принцеса Даяна за изневярата на съпруга й разсеяха всички идеи, че Кралското семейство може да бъде по-малко податливо на лошо поведение от обикновените граждани. А привидната й несъвместимост със съпруга й подкопаха идеята, че наследниците на трона имат отговорността да се оженят за нещо повече от любов. Връзката на принц Уилям с Кейт Мидълтън, която идва от среден клас и чиято майка някога е работела за авиокомпания, потвърди новото статукво.

От тук идва и очевидната липса на мърморене за биографията на Маркъл и желанието на кралицата не само да я приеме, но и да я прегърне в семейството. Монархията е сравнително популярна в Обединеното кралство дори през 2017 г. Две трети от гражданите смятат, че все още има място за институцията в съвременната Великобритания и едва 19% се надяват, че страната ще се превърне в република в бъдеще. Все пак кралицата е наясно, че Кралското семейство трябва да се разглежда като връзка с приоритетите и желанията на съвременните британци. В свое интервю  принц Хари похвали способността й да се адаптира: “Тя успя да накара семейството да се движи с времето“, каза той. “Мисля, че това е невероятно важно. Не можете да останете в някаква старост, когато всичко около вас се променя. ”

Маркъл, който е израснала в Лос Анджелис, вече е преживяла трескава медийна проверка, след като обявиха връзката си с принц Хари  през 2016 г. През ноември същата година, след няколко погрешни и обидни таблоидни съобщения за актрисата, Принц Хари предприе безпрецедентната стъпка да издаде изявление, осъждащо “злоупотребата и тормоза” от пресата и “расовите подточки” на някои от коментарите. “Принц Хари се тревожи за безопасността на г-жа Маркъл и е дълбоко разочарован, че не е успял да я защити”.

Официалният статус на Марлел като негова годеница сега й осигурява полицейската защита. Той също така показва, че 33-годишният Хари, който е пети за трона, е по-отворен от повечето медии във Великобритания, пише още Атлантик.