Еволюцията на музиката

Музиката е вид изкуство, което всеки от нас може да създаде. Изкуство, което може да разплаче, да развесели и да накара хората да настръхнат.
Тя съществува от много векове още преди да съществуват звукозаписни компании дори вероятно още преди да има инструменти за създаване на музика. Но това никога не може да попречи на хората да се занимават с изкуство. Повечето неща, които в момента ги има преди век дори да не са били замислени. С времето всичко се развива и това може да бъде проследено от етапите на развитие в музиката.


Периоди на музиката
През Средновековието музиката е силно повлияна от нарастващата сила, която Църквата започва да владее. Голяма част от музиката от това време е  премахната. Останали са няколко средновековни богослужебни песни от Римокатолическата църква.
“Грегорианското песнопение” е едно от най-известните произведения от тази епоха. Григорианското пеене се пее от монаси по време на католическата литургия, което е пресъздаване на Последната вечеря на Христос, предназначено да осигури духовна връзка между човека и Бога. Част от тази връзка се установява чрез музика.

През Ренесансовата ера на музиката въведе по-ясна, по-гласовидна мелодия. Тези песни се присъединяват към балансирана полифония и създават проекти, които хората могат да пеят с лекота. Акордите стават по-гъвкави, правейки песни, лесни за адаптиране според стила на артиста.

Периодът на барокото задейства вълна от инструментално музикално веселие, а светската музика става по-разпространена от всякога. Композиторите през този период въвеждат импровизацията в своите проети.


Хармонията определя класическата ера (известна още като Западна  Ера на изкуството). Композиторите съчетават компонентите в хармония, като създават различни акорди с мелодия и съпровод.  Едно от най-популярните произведения е Петата симфония на Бетовен . Също така той заедно с Моцарт и Рихтер  са най- влиятелните композитори през периода класицизъм.


Както можете да си представите, романтизмът доведе до увеличение на емоцията и смисъла в музикалната форма на изкуството. От Шуман до Шопен до Вагнер, композициите стават все по-сложни, както се символизира от някои драматични творби като Зигфрид от Вагнер.

По времето на 20-ти век, след като радиото е измислено, музиката, която знаем, се е променя завинаги. Други технологии, като устройствата за запис и възпроизвеждане, да не говорим за телевизионните и музикалните клипове, също повлияват на ерата. С тези революционни постижения, проникващи в културата, музикалния вкус, темпото и формата се променят,трансформират и развиват драстично. Това се вижда от факта, че всяко десетилетие на 20-ти век въвежда нов звук и нов интерес за създаването на  нещо различно.

One Comment on “Еволюцията на музиката”

Comments are closed.