Светът трябва да знае как се отнасяха със саамите | Sofiapress

Светът трябва да знае как се отнасяха със саамите

Филмът „Кръвта на саамите“ спечели наградата LUX за 2017 г. Главната актриса, която влиза в ролята на младо момиче, борещо се с дискриминацията.

Лентата разказва за Еле Маря, която се ражда през 30-те години на ХХ век в семейство на саами – коренното население в северната част на Швеция. Вместо да отглежда елени, тя мечтае да стане учителка.

„Не искам да съм животно в резерват“, възкликва Еле Маря във филма и напуска семейството си, за да отиде да учи в гр. Упсала. Там обаче тя се сблъсква с тежки предразсъдъци и институционализирана дискриминация срещу саамите.

„Самата идея да оставя зад себе си своята общност, да оставя сестра си… лично аз не бих го направила. Аз не бих могла да оставя зад себе си традициите на саамите“, заявява Лене Сесилия Спарок, която изпълнява ролята на Еле Маря в интервю за europarl.europa. Тя дойде в Парламента за награждаването на 14 ноември заедно със сестра си Мия Ерика Спарок, която също участва във филма.

Лене Сесилия Спарок подчерта значението на наградата за саамите, които са били дълго време жертви на дискриминация: „Получаването на тази награда е като обезщетение и възмездие за по-старото поколение саами, които са били третирани като по-низши хора, с по-малка ценност и интелект.“

Актрисата допълни: „Светът трябва да знае как се отнасяха с нас, саамите. Това, от което боли много, е че тези неща в действителност са се случвали“.

Кръвта на саамите“ е дебютен филм на режисьорката Аманда Кърнел и е копродукция на Швеция, Дания и Норвегия.

Депутатите в Европейския парламент избраха носителя на наградата LUX за 2017 г., но публиката също има възможност да избере свой победител. В близките седмици ще можете да гледате в кина из целия ЕС трите филма финалисти, които включват още лентата „120 удара в минута“ (Beats per minute) и заснетия в България „Уестърн“.

Гласувайте за своя фаворит сред трите филма и можете да бъдете избрани да обявите победителя на публиката на Международния филмов фестивал в Карлови Вари, Чехия, през 2018 г.

 

В подкрепа на европейското кино

Откакто е създадена преди 11 години, филмовата награда LUX е подпомогнала разпространението на десетки европейски филми. Всяка година Парламентът поема разходите за изготвяне на субтитри за трите филма финалисти. Освен това филмът победител получава подкрепа за изготвянето на версии за хора със зрителни и слухови уреждания и за разпространение по света.

„Наградата LUX играе водеща роля в утвърждаването на нашите основополагащи ценности като толерантността, солидарността и защитата на разнообразието, на европейското гражданство и на свободата на изразяване“, заяви председателят на ЕП Антонио Таяни при връчването на наградата. „Вярвам, че тя е силен знак в защита на европейската култура и идентичност“, добави той.