Ставри Калинов: Леонардо, Пикасо, Ставри Калинов – всичко е митология…

Това, което човек забелязва от пръв поглед в лицето на художника Ставри Калинов, са очите му. В тях има нещо, което прави погледа му да изглежда Отвъд…

Снимка: Личен архив на художника

Самият той, по характер и философия, е човек “отвъд” стереотипите. Ставри Калинов, казано по народному, не се побира в никакъв “калъп”. “Калъпът” – “тесен за неговата душа е”. Сам нарича себе си “извънземно”, “посадено” сред хората, за да рисува “обратната страна” на видимото, да разбива илюзиите на хората за понятията Бог, Църква и Училище.

Ставри е едновременно богохулен и силно вярващ човек. Има си собствена религия, в която Духа е мислеща ДНК – дезокси рибонуклеинова киселина. Може с часове да ви говори за откритията си в произхода на думите, да си прави игри с тях. И въобще не го интересува дали му вярваш и дали харесваш картините му, защото живее със самочувствието на едно аристократично “пренебрежение” към начетените хора, които не са СЪчетени с Духа.

Снимка: Личен архив на художника

Смята себе си за “съчетен” и дори се хвали, че “не е прочел нито една книга в живота си”. Уверен е, че именно благодарение на това се е доближил до Истината за Сътворението и Смисъла на съществуването. Едно е безспорно – че все някаква сила трябва да го е направила толкова необикновено талантлив и различен.

Сред феновете му е авангардният дизайнер Пако Рабан, негови картини е притежавал папа Йоан Павел ІІ. Творчеството му е единственото, което го сближава с другите. Гледа на интервютата като на несериозна работа. Отпреди бях чула от него, че да си журналист означава да си човек, който си прави “жур” – купон на лист хартия. “Вземаш един лист и си правиш купон”, смята Ставри. Е, май е съвсем прав – разговорът с него е истински “купон”.

Снимка: Личен архив на художника

– Кога започнахте да рисувате?

– От 4-годишен. До 11-и клас мълчах като пукел на черната дъска. И да знаех нещо, не говорех. Нищо не научих в училище, една книга не прочетох, но в мълчанието и самотата си проумях най-важното, което трябва да знае един човек – че човекът е жертва на три демона: Училището, Църквата и измислицата Бог. От майка си, докато не стигна до сетния си дъх, не бях чул една добра дума за себе си – наричаше ме “говедо”. Чак на смъртния си одър ме повика и ми каза “Скъпо мое момче! Благодаря ти, че не ме слушаше и не учеше”.

И тогава прозрях какво означава думата Обич – произлиза от “О” и “бич”.

Майка ми цял живот ме е бичувала, за да ме държи буден и нащрек – в потентност за творчество. Да не се покваря от демоните, а да остана СЪчетен с Духа. Преди да издъхне чух това от нея, и в един миг осъзнах, че сега го чувам, но винаги съм го знаел. Откровеност знаете ли какво значи? – Да откриеш частица от венуса – от Истината за Живота.

Най-скъпото нещо на този свят е Откровението.

Снимка: Еми Мариянска

– Имате ли самочувствие на избран творец?

– Аз съм обиколил целия свят и не съм видял такъв човек като мене. Но самият аз не знам какво нещо е човекът. Казват, че бил “образ и подобие на Бог”. А Бог е физико-механично мутиращо явление. И когато човек осъзнае, че е разумно същество, и отиде на училище, е провален. Аз никога не съм ходил на училище, в онзи смисъл, в който хората разбират това. Аз съм СЪчетен, с Неговия чет. Начетеният човек е слагач, всичко при него е лицемерно. А когато лично персонално и конфиденциално си с Него, ти си Господен. Знаете ли какво значи да си Господен? – Гост под ден! – Духът да ти дойде на гости на пода в Деня.

– Хубаво, но така е на български език. В други езици има ли такъв “превод” думата?

– Българският език, не аз, а НАСА обяви, че е езикът на човечеството.

– Не е ли арамейският език този, на който е говорил Исус?

– Исус е една благородна измама.

Снимка: Личен архив на художника

– Ако Бог е благородна измама, тогава кой дирижира съдбите на хората?

– Духът. Така се случва, че няколко богати купуват идеята за Бог и правят т.нар. Църква – лоното на благородната измама за Бог. Духът е иреалност, в която един Ден е цяла Вечност.

– Все пак вие не отричате, че има някава сила, която е в основата на Сътворението?

– Всичко е Господ, Дух. Духът не е нещо материално – няма изражение и възраст.

Снимка: Личен архив на художника

– Какво е тогава за вас Съдбата?

– Съдбата е именно “Господ на гости в Деня”. Нищо случайно няма на този свят – то е случено. Ставрос значи кръст. Моето име е Кръст. Духът е свободно нещо, така че съдбата – кой как ще си носи кръста, зависи от него.

– Тогава сам ли си причинихте това, че наскоро ви ограбиха статуетка от галерията?

– Сам, разбира се. Не съм я залепил, и крадецът я взе.

– В картините и скулптурите ви има едни особени същества? – Съществуват ли те извън вашето въображение?

– Аз вярвам само в духа си – той не е от тази вселена, и само Той знае дали те са “истински”. Духът е “посаден” на Земята преди стотици милиони години, когато не е имало живот на Земята, а само във Водата.

Появява се човекът, и Духът се вселява в неговия “компютър” – човешкия мозък.

Снимка: Личен архив на художника

– Все пак откъде ви идват образите на героите ви?

– Не знам. И не искам да знам.

– Какви са тези същества?

– Същества. Съще-с-твое. – Твоята същност са те. Твое творение. Твое СЪтворение. Твоето творчество.

Снимка: Личен архив на художника

– А какво е творчество?

– Твоята чест към Него е и твоя. Тво /р/-чест-тво/я/. Творбите ти са в Негова и твоя чест.

 

– Особена порода човеци ли са творците?

– “Аз съм Гост на пода в Деня” – това е знаменателят на човечеството. А човечеството се самоунищожава, защото не е наясно с него. Духът знаете ли защо слиза на Земята? – За наказание. Влиза във всеки един от нас. Духът е извънземно, посадено, инвитро ДНК-съобщение.

– Откъде ви идват все пак тези образи?

– За да бъда откровен, трябва да бъда заснет докато работя – наживо да работя, наживо да говоря. Тогава само един човек е хомосапиенс луденс.

– Играещият човек?

– Луденс значи луд денс – луд танц. Когато започнеш много да мислиш и да тълкуваш, тогава разбираш, че всичко е фалшиво. Мозък знаете ли какво значи? – Моята заръка. Моята поръчка. Тялото е лого, нищо друго.

Снимка: Личен архив на художника

– Но все пак всеки иска да има хубаво тяло, нали?

– Духът влиза в тялото, за да изпита човек най-хубавото – Любов, секс, храна. И най-лошото – Смъртта.

Духът отива пречистен там. След това пак се връща в друго живо същество…

Снимка: Личен архив на художника

– Не ми отговорихте на въпроса, тези същества които рисувате, съществуват ли някъде?

– Мога ли да нарисувам нещо, което не съществува?! Същност-тво-Е, същество Е. Всичко съществува!

Още

Анатомичните рисунки на Леонардо да Винчи

Анатомичните рисунки на Леонардо да Винчи

– Рисувате Леонардо да Винчи, Кирил и Методий и ето такива герои, които приличат на циклопи… Тези различни образи заедно ли съществуват?

– Све е Венус. Всичко е от този Венус – всичко е един свят от Неговите вени – от Неговата кръв. ДНК е кодирано съобщение за Сътворението. От Духа.

– Как гледате на науката?

– Тя е най-фалшивото нещо.

– Тогава защо се позовахте на НАСА?

– НАСА е върхът на унищожението на света. НАСА ще наруши гравитацията на Земята. Производствата на храни, на самолети, на космически кораби… Представете си колко тонове тежат на Земята, и тя само прави “ах-ах-ах” – задъхва се… Гравитацията командва химията на всичко живо. Вие не можете да станете от стола, ако не сте “гравитирана”.

Гравитацията може да влияе на разума на човека. Един ден Земята ще се разпадне заради гравитацията. Много скоро. Само си представете какви кораби сме изстреляли в Космоса!…Всичко ще приключи след няколко десетки години.

Снимка: Личен архив на художника

– Ако това е така, то вие не оставяте никаква надежда да пребъдат във вековете съвременните творци. Ако картините на Леонардо са съхранявани векове, то от вашите очевидно нищо няма да остане?…

– Това се нарича митология. Мит и логика. Издигаме тази логика в мит.

Леонардо да Винчи, Пикасо, Ставри Калинов – това са митологии.

– Това не ви ли плаши?

– Не. Защото съм гост на пода на Господ в Деня. Аз съм Господ. Всички сме Господ-и! Сутрин сме Господ-ни, а нощем сме Господ-и. Като заспим, Духът минава милиарди километри и отива на друго място. За него няма разстояния.

Снимка: Личен архив на художника

– А като умрем?

– Никой не умира. Знаете ли какво значи да умреш?- В мир да се рееш. Да се носиш в мира.

Още

"Немският Леонардо да Винчи" бил погребан без почести

“Немският Леонардо да Винчи” бил погребан без почести

– А какво е общество?

– Общо вещество.

– А личност?

– Да си личи, че си Му личен, не уличен. Уличен е личност, уличена че не е лична.

– А какво значи индивидуалист?

– Ин значи вътре, духът ти да е в дуалност с Него. Отвътре да си насаме с Духа.

Ти и Той. Дуалист си, но с Него.

– Тази космическа тема е безкрайна, но очевидно и това, че сте се родил в едно определено семейство не е случайно?…

– Разбира се. Какво значи Рожден ден? – Родът те чака да се родиш един ден. Чака да се появи един деен Дух. Семейство означава тво-е сътворение. Нищо случайно няма, а всичко е случено. Да се появи едно дете при своето семейство не е случайно, а случено.

Ставри Калинов. Колаж: Юлиян Илиев

– Вие сте роден във Видин, нали?

– Да, до къщата на Жул Паскин и съм от еврейски произход. Майка ми е еврейка. Евреите са първото човечество, “посадено” на Земята. Първите човеци с разум са те. Майка ми беше една от най-мъдрите жени, които познавам. А и тя не беше учила нищо. Бяхме три деца, аз съм средният. Другите двама отличници, аз не искам да уча. Майка ми ме би и ме тормози до 50-годишен и преди смъртта си чак ми каза онова, което ви разказах в началото на разговора ни.

Беше станала само кожа и кости, и знаеше деня и часа, когато ще умре. Не позна часа на смъртта си с половин час. Сигурно й е трябвало време да се сбогува с нас. Влизахме един по един при нея. Като влязох се задъхваше, но успя да ми каже Откровението, което цял живот е било вътре в мен, без да го бях чул дотогава от някого!…

Интервю на Еми МАРИЯНСКА