Филм пресъздава живота на противоречивия полицай Никола Гешев

Българският полицай от периода между двете световни войни Никола Гешев е една от най-тайнствените и интересни личности в историята на България от този период. Неговата съдба събира Васил Барков във филма „Гешев“.


Продукцията разглежда живота на Никола Гешев на фона на събитията, които се случват през първата половина на XX век: Първата световна война, Балканската война, в която той участва, раждането на фашизма, идването на Хитлер на власт и постепеното сближаване на България към Германия.


Историята на Никола Гешев много вълнува българската общественост и до момента няма задълбочен документален филм, който разглежда по-дълбоко историята му и неговият земен живот“. Това сподели в интервю за Sofiapress.com създателят и режисьорът на филма „Гешев“ Васил Барков.


Проучването, което режисьорът прави отнема една година и включва различни институции. Освен в България той търси информация и в Одеса и Киев, но не открива нищо в тамошните архиви.
Във филма той се опитва да представи страховете на полицая и човек Никола Гешев – неговата емоция, решителност, слабост и душевно състояние: „Всеки, който постъпва на работа в полицията по това време подписва клетвен лист и това беше ключът към разбирането на неговия характер и на емоциолналния заряд, който носи“.


Щрихите, които се засягат в продукцията са свързани с детството на Гешев, обучението му в Италия, участието му в Балканската война, Първата световна война и дейността му в полицията.
По време на войните Гешев вижда смъртта, страданията, вижда и стремежът на българите да си отвоюват своята родина. Вкупом това ми се струва, че дълбоко го засяга като душевност и емоционалност“, коментира още Барков.


Освен за живота на държавника Гешев има и много теории за това каква е съдбата му след 1944 година. Според някои от тях от е убит в Турция, според други успява да избяга и живее в Мюнхен. Една от най-смелите теории пък твърди, че се укрива в Русия, където продава държавните тайни на България.


Аз съм човек на игралното кино, затова наблегнах повече на емоционалната страна на неговото бягство. Мен не ме занимаваше това каква е съдбата му след 1944. Интересуваше ме неговото раждане, пътят му към самия себе си и емуционалното му състояние до тази година. От там нататък за мен това е емоционален финал на филма.“, споделя Барков.


Продуцент и ролята на Никола Гешев изиграва Пенко Русев.
Премиерата на филма ще се състои на 26 февруари от 18:00 часа в Дома на киното.