FLUCA представя Маркус Кротендорфер

Откриване: 13.09 от 19:00 часа

Проектът в Пловдив е създаден специално за пространството на FLUCA. След пътуванията си в Португалия, Франция и Испания Кротендорфер създава серия от фотографии, базирани на проучването на постмодерните практики в архитектурата. Той заснема сгради на Рикардо Бофил (Ricardo Bofill) и Клод-Никола Ледо (Claude-Nicolas Ledoux), които имат твърде специфични колони – сякаш извън архитектурните традиции на времето, в което са създавани. Артистът разглежда значението на колоната като архитектурен/смислов елемент в различните исторически отрязъци и директно добавя ефекти върху фотографиите като буквален постмодерен жест, преобръщащ и преформулиращ традицията.
Освен фотографиите с колоните, в пространството на FLUCA е поставена и масивна реплика на колона от Ледо (Ledoux), върху която Кротендорфер поставя допълнителен елемент, като пространствено продължение на намесите във фотографиите.
Тази забележителна инсталация е създадена неслучайно именно в Пловдив, където римската античност съжителства с архитектурата на много други периоди, за да премине към наследството на социалистическото планиране на града или съвременността.
Маркус Кротендорфер е един от най-изявените австрийски артисти, занимаващи се със съвременна фотография. Той работи в международен контекст и има участия в проекти на музея mumok, Виена, МАК Център, Лос Анджелис, Kunsthalle, Виена, Националната галерия, София, Музея за модерно и съвременно изкуство, Риека, Camera Austria, Грац и много други.

Куратор: Борис Костадинов