Хора на изкуството се обединяват в платформа Артисти за ненасилие

Университетски театър на Нов български университет стартира „Платформа Артисти за ненасилие“ и отправя апел към всички артисти и артистични гилдии да излязат заедно  с позиция относно социалния феномен – насилие.

От началото на годината до момента статистика сочи, че 22 жени са убити от своите бивши или настоящи съпрузи / партньори, а три деца са убити от своите бащи.

Тази тревожна статистика провокира екипа на проекта „Премълчаното разказано – пътуваща сцена“  да излезе категорично с апел: „Стоп на всички видове насилие!“. Проектът на Нов български университет е част от културната програма на Пловдив 2019.

Платформата има за цел да даде артистична алтернатива за справяне със страховете, гнева и отчаянието. Да изучи социалните фактори, да повиши обществената чувствителност към проявите на насилие, да провокира нетолерантност към тях, да способства за изграждането на личностни стратегии за справяне с конфликтни ситуации.

Артистичната платформа кани артисти, театри, културни институти, професионални  артистични организации, университети,  медии и всички с интерес в областта на изкуствата, да я подкрепят, да я припознаят, да станат чат от нея със своите професионални умения или творчески продукти.

Платформата разполага с два театрални продукта, които имат доказано силно въздействие над публиката по посока повлияване на нагласите.

Спектакълът „Премълчаното разказано“ – документален театър по историите на три жени, реални прототипи, жертви на насилие, ще продължи гостуването си в така наречените „горещи точки“ – места, в които се е случило насилие над жени. Спектакълът е създаден преди четири години като част от основната продуцентска дейност на Университетски театър на Нов български университет и беше основен културен продукт съпътстващ кампанията „Да отворим очи и нарушим мълчанието“.

Учредена беше работна група по Форум и Плейбек театър. През април 2018 г., със съдействието на Отдел „Образование“ Община Пловдив, тя гостува в училища в града. Преподавателите и учениците в тях  (над 250) единодушно заявиха потребността от даването на артистична алтернатива за справяне със социалния феномен – насилие.

Всеки артист може да има своя позиция! Подкрепете платформата като станете нейни членове. Заявете участие на е-майл:[email protected] или на фейсбук страницата на проекта – Премълчаното разказано пътуваща сцена.

Заедно можем да се противопоставим на проявите на насилие!