Шипка 1 и Шипка 2 – Книга изследва имената на два върха с едно и също име

В аулата на СУ „Климент Охридски” се състоя второто за София представяне на „Книга за върховете „Св. Никола” и „Шипка” с автор проф. Петко Ст. Петков. Трудът разглежда казусът около двата върха в централния Балкан, които понастоящем носят едно и също име – Шипка.

Димитър Томов, чието издателство „Български бестселър” издава книгата, водеше представянето и сподели, че трудът на проф. Петков проследява фалшификацията на оригиналното име на върха. „По идеологически причини през 1951 г. името се променя от Св. Никола на генерал Столетов. След това, еднолично, по решение на тоталитарния режим се сменя отново. От връх Столетов става Шипка. А вече има такъв връх. Т.е. в момента има два върха Шипка,” сподели пред sofiapress.com Димитър Томов. Всеприето е, че Шипка е върхът с паметника, а всъщност точно той е св. Никола. “Крайно време е това име да се възстанови, за да може да възтържествува историческата правда. Не може историята да се фалшифицира. Друг такъв случай за еднакво наименование на два върха не познавам,” допълни той, критикувайки едноличното решение на Тодор Живков да вземе решение за дублирането на имената без обществено съгласуване.

Последва и слово на акад. Константин Косев, който определи книгата като ясна и точна – „В нея всичко е казано. В историята е така, или нещо е факт, или не е. Или е станало, или не е. Колегата Петков много находчиво е подбрал акцента в своето изложението. Това е един много спорен и неизяснен въпрос”.

Книгата прави важно уточнение, според Косев, защото единствено по-възрастните знаят кой е връх св. Никола, докато младите разбират, че връх Шипка е този с паметника на свободата – “Тук не става дума за какъвто да е обект или субект. Става дума за събитие със сакрално, съдбовно значение в нашата нова история. Само чрез познания и подготовка на професионален историк може да се постигне едно правилно изясняване на нещата”. Също така, Косев определи историята като любимо занимание за хората, което води до създаване на много легенди и митове, и по-важното – измислици.  “Затова е много важно такива хора, специалисти да съберат нужния  фактологически материал, да го осмислят и да го изложат както подобава. Защото в противен случай стават обърквания. Например, Априлското въстание го честваме през май. Обесването на Левски честваме на 19 февруари, а то всъщност е на 18-ти. Пълна бъркотия. За това пожелавам на автора да бъде все така точен и аргументиран в своите изследвания,” заяви още акад. Косев пред посетителите.

Димитър Томов благодари специално на председателят на Държавна агенция архиви доц. Михаил Груев, без чиято помощ изданието не би съществувало, след което му даде думата.  “Как „Св. Никола“  е станал „Шипка“ 2, „Шипка“ 1. Всичко това не ми беше ясно, и четейки документите, а след това и книгата на проф.Петков, установих, че  всъщност това е един проблем, над който всички ние си заслужава  да се замислим. Защото не е само историческа география от една отминала епоха, това е проблем в който се пресичат история, политика и национална памет,” сподели Груев и спомена, че първото софийско представяне е било именно в ДАА, за което институцията е горда и благодари на ръководството на СУ в лицето на неговия ректор за оценката по значимостта на проблема и организирането на представяне и на тяхна територия.

Гости на представянето бяха именити личности, на които бяха изказани благодарности за подкрепата. Проф. Атанас Герджиков – ректор на СУ, омбудсманът на университета проф. Димитър Костов, проф. Огнян Герджиков, който бе определен от Димитър Томов като „човек с доказано държавническо мислене” и други учени и издатели.

Накрая, авторът на книгата проф. Петко Петков изрази надеждата си, че Президентът на Република България ще издаде указ за възстановяване на исторически утвърденото име на връх „Св. Никола”. „В изследването попаднах на толкова много доказателства, че написването беше неизбежно. Те сформират една научна теза с фактология. Има много доказателства от преди, по време и след Руско-Турската Освободителна война, че тези два върха са различни имена – Шипка и Св. Никола. Този с паметника, който знаем като Шипка, всъщност е Св. Никола,” сподели проф. Петков, допълвайки, че всички документи на които е попаднал, сочат към именно този факт. Следователно е неприемливо днес да има два върха с името Шипка. Той поясни също, че св.Николай е избран за паметника, не защото събитията там са били по-драматични, а защото е по-висок и ще се вижда по-добре и почитта ще бъде по-значима. “През 1883 г. Вазов възпява събития с „Опълченците на Шипка”, но е много важно да се отбележи, че пълното заглавие на одата е „Опълченците на Шипка, 11 август 1877 г”. Т.е. не става въпрос за Св. Никола с паметника, а за истинския връх Шипка,” завърши авторът.

Проф. Огнян Герджиков с проф. Петко Петков
Автор: Пламен Михайлов