Български и испански служби заловиха културни ценности

Спасените  артефакти  са гръцка и римска керамика

На 23 октомври след координационна срещу между българските и испански служби в сградата на Евроджъст, под кодово име „Сердика“ беше извършена операция по залавянето  на престъпна група, занимавала се с износ на антики. В рамките й са претърсени 17 имота и арестувани 13 души. Четирима в България и 9 в град Торе, област Валенсия. Иззети са 180 000 евро в брой. Престъпната група е работила основно в Испания е и разпродавала археологически ценности, ограбени  от България. Сред задържаните има и фалшификатори на ценности. Продава ни са чрез  онлайн наддаване от фалшиви профили. Българите наддавали фиктивно един срещу друг, за да вдигнат цените.

Разследването разкри, че престъпната група е била ръководена основно от Испания и се е занимавала с незаконни разкопки и трафик на културни стоки от археологически обекти  в България. Престъпниците са участали и в изработването на фалшиви архелогически находки.

На адресите на които са пребивавали са открити около 30 хиляди предмета имащи белезите на културни ценности, като в България са открити  600 предмета – съобщи наблюдаващия прокурор – Сийка Милева. Тези ценности са напускали страната, отивали са в Испания и там чрез електронни сайтове са обявявяни за продажба -коментира гл.комисар Ивайло Спиридонов -директор на ГДБОП

За да избегнат двойната наказуемост на  участниците в престъпната група, по предварителна уговорка делото ще бъде трансферирано в Испания.

Предстои да се установи как задържаните са се сдобивали с предметите.

Източник: bTV; Снимка:DunavMost/илюстрация/