Къде в София ще научите как да изработвате красиви вещи?

Представете си, че за няколко часа след работа може сами да си направите кутия за бижута, фотоалбум или бижу, които да подарите на любим човек или да украсите с тях дома си. В творческа работилница “Байта арт” може да отделите време за самите и вас и усвоите нова техника, с която да изработвате красиви неща.

Там може да усвоите техниката на декупажа, да направите кукла по метода на плъстенето или да се позабавлявате с четка в ръка. Работилницата също така предлага занимания с деца, в които те могат развиват своята креативност и въображение.

Създателката на “Байта арт” Боряна Кирова се занимава с курсове за усвояване на подобни умения от няколко години. Завършила арт терапия, тя подхожда с много търпение и любов към участващите в отделните групи. За нея преди всичко това е средство за освобождаване от натрупалия се стрес, за придобиване на увереност и вътрешен мир.

 

“Цялостно съм много доволна, защото хората се развиват”, споделя Боряна. – “Дори само един човек да дойде, аз му отделям максимално много внимание. Защото е проявил интерес, което мен ме изпълва с радост. Всъщност, има много такива места и магазини из България, талантливите хора, които обичат да създават са много. Срещам постоянно симпатични автори, творци.”. 

В работилницата идват хора на всякаква възраст – и млади, и такива, за които годините нямат значение. Те често са изненадани сами от себе си, когато видят изработената от тях вещ в края на урока. Повечето не вярват сами в собствените си възможности, но с времето стават по-смели и разчупени, споделя Боряна. Някои от тях преминават през всички курсове и дори започват да продават своите неща. Събират се разнообразни групи, идват хора дори от покрайнините на София и се създава колективно настроение, в което участващите си помагат едни други.

“С времето, занимавайки се с това, установих, че децата въпреки липсата на умение, вярват че могат да направят всичко. При възрастните е обратното. А има голяма полза да изразиш себе си с творчество. В този процес, самият ти осмисляш някои неща, които не би могъл да изречеш.” – разказва Боряна. – “Целенасочено исках да е място за възрастните, но се оказва че е много трудно да ги привлечеш. Някак си те не вярват, че могат да създават с ръцете си.”

Децата от друга страна са по-отворени да изпробват нови неша, споделя тя. Според нея това се дължи на тяхната необремененост и желанието да се забавляват с всичко. Тя е убедена в таланта, заложен във всяко дете. За да се разкрие, просто е необходимо да се открие правилният подход. Обръща се внимание не само на техническите умения, които ще усвоят, но и това те да се позабавляват и да придобият увереност.

“Те правят това, което искат и им харесва, докато големите понякога се изнервят, че искат едно, но друго им се струва много по-изгодно.” – обяснява Боряна за разликата между работата си с деца и възрастни. – “В крайна сметка е полезно за всички. Хубавото на колективната работа е, че виждаш и другите какво правят. Друго интересно при взаимоотношенията е, че аз оставям децата да правят каквото искат. Ако кажат червен цвят – добре, нека е червено.”

Специално за лятната ваканция на хлапетата, когато те имат много свободно време и нужда от занимания, работилницата предлага часове през седмицата. Те няма да се провеждат под формата на кура, който ще продължава цяло лято, а ще включват разнообразни дейности.

“Децата също имат своите проблеми. За нас може би те са незначителни, но за тяхното съзнание това не е така, Те обичат да споделят, дори носят тетрадките си тук.”  – обяснява Боряна в ролята си на арт – терапевт.- “Някои от тях не получават много внимание от родителите си, които ги пращат на училище и очакват учителите да решат проблемите, но не е толкова просто. Не казвам че родителите са лоши, но такива са обстоятелствата в днешно време са такива. А и не е крайна гледна точка. Има и родители, които идват с децата си и правят различни предмети.”

За Боряна всеки един, който се запише на курс в работилницата, трябва да си тръне с положителна емоция, удовлетворен от изработеното и една идея по-близко по пътя към себе си.

Comments are closed.