Найден Вълчев с Националната литературна награда “Георги Джагаров”

Найден Вълчев и Боян Ангелов

 

 

На 16 юли, в клуба на Съюза на българските писатели, “Парнас”, бе връчена Националната литературна награда “Георги Джагаров” за 2018г.

Церемонията бе открита от председателя на Съюза, Боян Ангелов, който изрази с радост опазената традицията по връчването на приза. “Радвам се, че тазгодишното жури в състав Благовеста Касабова, Трендафил Василев и моя милост, единодушно решихме, тазгодишната награда да бъде връчена на великолепния български поет Найден Вълчев. Той е доказал със своята категорична мъжественост, поезия и достойнство, как трябва да се служи на българската литература. Оставил е прекрасни стихотворения и преводи, а също и приятелството си с Георги Джагаров“. Това сподели Боян Ангелов пред присъстващите.

Цвета Джагарова, съпруга на покойния поет Георги Джагаров, също честити на спечелилия поет, пожелавайки му още много одухотвореност, примесено със здраве и щастие.

Наградата се връчва от 2004г, а нейният първи носител е поетът и изпълнител Михаил Белчев, който също бе сред гостите на церемонията. Пред гостите на събитието Белчев коментир: “Аз се прекланям пред Найден Вълчев. Той е един от първите ми допири с тъй наречената естрадна песен,”сподели изпълнителя. “Изпях неговите думи – “чувствителните лесно ги убиват”. Това няма да го забравя никога и ме е съпътствало в живота през цялото време докато съм се занимавал с тази нелека професия. Забавлявал съм хората, но съм ги карал и да мислят, благодарение на теб, Найдене! За това оцелях и мисля, че би трябвало ти да си този, който да е взел наградата първи.”

Найден Вълчев и Михаил Белчев

Накрая, думата имаше и самият Найден Вълчев. Той се изправи пред своите колеги с думите: “Прекрасно общество, събрано в Съюза на българските писатели. За мен е голяма чест днес да бъда пред вас и да се сродя с голямото признание на името на Георги Джагаров. Дойде времето, след моята 90-та година най-сетне да получа една литературна награда. Така е било съдено от съдбата.

Георги Джагаров и Найден Вълчев са почти връстници, а през годините между тях е имало силно приятелство. Това прави наградата още по-специална за него, а чрез нея, “вие подмладявате моето слово,” отбеляза той, благодарейки отново за признанието и за високите оценки, и хубави думи, които присъстващите казаха за него.