”Палачи” в Нощта на театрите

Част от зрителите на „Палачи“ на 16 ноември ще имат възможност след края на представлението да се качат на сцената и да видят отблизо как точно се случва обесването на Хенеси. Освен че ще научат любопитни неща за сценичната механизация и какво има под сцената – те ще могат да застанат на мястото на палача Хари Уейд и поне за малко да се почувстват като него.

20-те зрители, които ще получат тази възможност, ще бъдат избрани на случаен принцип. На влизане в залата всеки, който има желание да участва, ще си изтегли номерче. Веднага след края на представлението ще бъдат изтеглени 20-те късметлии и те ще бъдат поканени да се качат на сцената, за да преживеят нещо, което никога няма да забравят.

„Палачи“
от Мартин МакДона
превод Златна Костова
режисьор Стоян Радев
сценография Венелин Шурелов
костюми Елица Георгиева
композитор и изпълнение на живо Дамян Михайлов

Участват: Цветан Апостолов, Деян Донков, Михаил Милчев, Николай Антонов, Пламен Манасиев, Лилия Маравиля, Юли Малинов, Сава Пиперов, Николай Димитров, Юлиян Рачков, Владимир Матеев, Мартина Троанска, Ириней Константинов

Пиесата “Палачи”, чието действие се развива през 60-те години в Англия, сякаш илюстрира процеса, в който заплетените криминални перипетии могат да разклатят системата от морални клишета, на която стъпва всяка господстваща идеология. Трудността да бъде установен извършителят на обсъжданото престъпление започва да поставя под съмнение лесните отговори, засягащи и всички останали сфери на живота. Зрителят може да попадне в плен на мрачни догадки и напрегнатото му любопитство дълго време да бъде изкушавано, но истинското събитие произтича от възможността въпросът “Кой е убиецът?” да придобие по-голямо значение и да надхвърли рамките на сюжета. Защото може да се окаже, че търсенето на виновника ще ни отведе пред огледалото, откъдето в нас вечно се взира собственият ни страх, огромната ни суета и ужасът от липсата на друго. А може би има друго, но пътят натам изглежда рискован, защото по него трябва да се върви без привичния багаж от готови решения, които правят живеенето уютно и защитено. На помощ ни идва само абсурдният смях, който при МакДона е единственото сигурно нещо.

Билети на цена 7 лв. само в Theatres Night – Нощ на театрите на 16 ноември (събота)