Препълнен Народен театър посрещна “Дебелянов и ангелите”

Снощи, пред пълната голяма сцена на Народен театър “Иван Вазов”, за първи път в София бе представена постановката “Дебелянов и ангелите”. Тя е адаптирана по романа от 2011 г. на Валери Стефанов със заглавие “Слепият градинар или душата си тръгва в 10:34”, която е посветена на последния ден от живота на Димчо Дебелянов. 

Постановката е на Пловдивския драматичен театър с режисьор Диана Добрева, драматургия – Александър Секулов, сценография – Мира Каланова, композитор – Петя Диманова. 

Отзивите изказват задоволството както на критици, така и на публиката. Самият автор на романа проф. Валери Стефанов споделя – „Благодаря на Сашо Секулов и Диана Добрева за това, че успяха да преведат „Слепия градинар“ на театрален език! Да успееш в сложното е истинско предизвикателство. Колективът на Пловдивския театър е като кибритена клечка, която пали огън в душите. Душата на Дебелянов не си е тръгнала в 10.34 в онзи кървав и страшен ден. Сред нас е. Благодарение на вас.“ 

Премиерата на постановката се състоя по-рано тази година в Пловдив. Театроведът Пенка Калинкова припомня, че театърът е храм и за това “трябва да има такива спектакли, за да не се нарушава балансът на нашето духовно живеене. И зрителите оцениха и заслужиха преживяването. Пълно сливане. Браво! Много пречистващо.“

Покъртително, разстройващо, разтърсващо и светло преживяване! Най- най- най- доброто представление в българския театър, казано в пълното съзнание, че театърът не е състезание! Но тази вечер исках да рева като животно за всичко! Диана Добрева, Мира Каланова, Петя Диманова, Александър Секулов, цялата забележителна група на Драматичен театър Н. Масалитинов – Пловдив, с осветители, озвучители, службите, създадоха откровение по което вече преживявам носталгия, че няма как да ми се случи пак за първи път. Всяка моя дума опошлява това което преживях, но пък му се иска на човек да сподели блага вест,“ – сподели театралният режисьор Петринел Гочев за премиерата на представлението в Пловдив. 

“Дебелянов и ангелите” може да бъде видян до края на годината в Пловдивския драматичен театър на 17 и 23 ноември, а през януари отново ще гостува на софийска територия.