Започва музикалният парад на военните духови оркестри

Жителите и гостите на София ще се насладят на уменията на представителните състави на гвардейската част и на различните видове въоръжени сили

Тази вечер започва музикалният парад на военните духови оркестри. Началото ще бъде дадено в 20.00 ч. пред НДК. Военните посрещнаха тази сутрин зам.-министър-председателя и министър на отбраната на Хърватия Дамир Кръстичевич, който е на посещение в България по покана на зам.министър-председателя по обществения ред и сигурността и министър на отбраната на РБългария Красимир Каракачанов.

В събитието, което се провежда дни преди празника на армията 6 май, ще участват Гвардейският представителен духов оркестър и военни духови оркестри на въоръжените сили.

Подполковник Ради Радев, началник на Гвардейския духов оркестър и главен диригент на Българската армия сподели: „Военните духови оркестри в България имат много добър репертоар. Те са първите професионални оркестри в България. Симфоничен оркестър на Софийска филхармония е бил в състава на Гвардейския оркестър. Те са поставили една много добра музикална основа в нашата основна култура и допълни: „ Организатор на музикалния парад е Националната гвардейска част. В него ще участват представителния оркестър на въоръжените сили, фестивалния оркестър и разбира се гвардейският оркестър. Ще участват и солисти от  представителния ансамбъл на въоръжените сили Орлин Горанов, Емилия Валенти, Надя Казакова, всички мои колеги диригенти и оркестранти са се постарали да подготвят разнообразие както в музикално отношение, така и в своите шоуспектакли. Разбира се има обща част, която ще си позволя да не я разказвам на зрителите, а ги при приканвам да присъстват, за да видят и чуят изпълнения от много високо ниво. И както винаги са го правили в нашата 140-годишна история, винаги са защитавали авторитета на българския войник и на българската музикална култура. Няма да има само военни маршове, ще има българска естрада, български хора, джаз”.

Източник: БНТ,снимка: Facebook