Двама българи, унгарец и босненка са четиримата финалисти от първата конкурсна вечер на Sofia Singer Songwriter Fest 2019

В петък, 27.09, в клуб Студио 5 се състоя първата конкурсна вечер от международния фестивал за автори-изпълнители Sofia Singer Songwriter Fest. В задушевна и приятна атмосфера се изявиха седем артисти, които изпълниха по две авторски песни. Сред тях бяхаСузана Станоева (Sue Red), Ведран Иворек (Хърватия), Петър Георгиев – Пешето, Димитър Иванов – Фронта, Биляна Тодорова, Ласло Варай (Унгария) и Анита Шунич (Босна и Херцеговина). Тричленно жури в състав Пламен Сивов (Точка БГ), Васил Громков (БНТ) и Дана Кристеску (Румъния) оценяваше изпълненията по следните критерии: музика, текст, вокални умения, инструментални умения и сценично присъствие. Телевизия СКАТ засне изпълненията и направи интервю с артистите. В залата присъстваха гости от посолството на Унгария, читалище „Николай Хайтов“, известни български бардове като Асен Масларски и Иван Ненков. Рецитал изнесе група Точка БГ, а публиката с нетърпение очакваше резултатите от вота на журито. В края на вечерта директорът на фестивала Лили Друмева-О‘Райли излезе на сцената, за да съобщи имената на четиримата финалисти, които ще се изявят на финала в неделя, 29 септември от 18 часа, а те са: Димитър Иванов – Фронта, Биляна Тодорова, Ласло Варай и Анита Шунич.

В събота, 28.09, ще се състои втората конкурсна вечер, в която ще участват седем артисти от България, Швейцария, Полша и Словения. Същата вечер журито ще определи още четирима финалисти, които ще се изявят в неделя. Общо на финала на 29.09 в Студио 5 ще гледаме осем от най-добрите поети с китари, взели участие в третото издание на Sofia Singer Songwriter Fest.

В неделя ще разберем и кой ще грабне голямата награда – най-висок клас китара, произведена от Кремона България, и ще се класира на първо място. Награди ще има и за второ и трето място (техника от Музикална къща Фактор и звукозапис на сингъл в Токсити Студио), както и специална награда от София Резиденс Хотел – уикенд за двама.

Sofia Singer Songwriter Fest е международен фестивал за акустична музика и поезия, който е част от културния календар на столицата. Състои се от три конкурсни вечери, предварителна програма, афтърпартита и изяви по радио и телевизия. Фестивалът е част от мрежата на европейските фестивали от типа поети с китари и се провежда по повод 1 октомври, деня на музиката и поезията. Привлича талантливи артисти от цял свят, които представят своите авторски песни. Повече за фестивала и регламент за участие можете да прочетете тук https://sssf.eu