КАЛИПСО ИНГАР ЙОНСРЮД

На 8 ноември излиза „Калипсо”, втора книга от нашумялата трилогия за комисар Байер! Автор е норвежкият журналист и писател Ингар Йонсрюд.

Калипсо“ (превод: Мария Николова, 472 стр., цена: 22 лв.) е обсебващ роман за най-мрачните кътчета на човешката душа, но и за битката да съхраниш себе си в кризисни моменти. Този път Фредрик Байер е в болница в Осло, където бавно възвръща съзнанието си. Болкоуспокояващи и алкохол – това е идеална рецепта за опит за самоубийство. Фредрик обаче не помни нищо за случилото се. Заможна вдовица е изчезнала от дома си в престижен квартал на Осло. В къщата полицията открива тялото на мъж, умрял неотдавна. Останките му се свързват със самоличността на човек, обявен за мъртъв преди повече от двайсет години. Междувременно каналните плъхове в източната част на Осло пируват с друго тяло. Трагичната нишка на миналото, която свързва двамата мъртъвци, води назад към периода малко след рухването на СССР и едно военно учение, завършило катастрофално. Възродено е отдавна забравено оръжие, попаднало в ръцете на отмъстител, комуто не е останало нищо, заради което да живее. Авторът е създал интригуващ трилър, в който изплуват обликът на съвременното норвежко общество, наследството на Студената война и задкулисните игри на полицията и разузнавателните служби.

Ингар Йонсрюд вече има статут на звезда в криминалния жанр – с ярка индивидуалност и открояващ се почерк. Веднага след излизането си през 2015 г. „Виенското братство”, първата книга от трилогията за комисар Байер, се превръща в бестселър – високо оценен както от критиката, така и от широката публика. „Калипсо“ (2016) по нищо не отстъпва на успеха на своя предшественик и отново оглавява класациите за най-добри трилъри. Правата за издаването на трилогията вече са продадени в десетки страни. Според някои медии именно тя е истинският наследник на „Милениум” от Стиг Ларшон.