Картините-илюзии на всички времена

Съвременните художници използват различни прийоми, за да предизвиикат интерес сред публиката. Едиин от тях е оптическата илюзия. Но ако се обърнем назад, в миналото, то и тогава т.нар. оптическа “измама” е била използвана от много художници. Може да се каже, че тези майстори на четката са изпреварили времето с цели 6 века, до появата на хиперреализма. 

“Стаята на де ла Споза” на Андреа Мантеня

Картината на Андреа Мантеня “Стаята на де ла Споза” е рисувана между 1465 и 1474 година. Художникът е обърнал особено внимание на тавана. Нарисувал е отвор, през който сякаш се вижда небето. От пода до тавана разстоянието е 7 метра, и той е използвал тази перспектива, за да реализира илюзията.

Картината “Кошница с плодове” на Джузепе Арчимболдо

 

Картината “Кошница с плодове” на Джузепе Арчимболдо е рисувана през 1590 година. Изкуствоведите смятат художника за един от революционерите в изобразителното изкуство на 16-и век. Композицията от цветя, плодове и зеленчуци се превръща в забележителен портрет. На пръв поглед ви се струва, че виждате човешко лице, а когато се взрете повторно, установявате, че в кошницата има плодове и зеленчуци. Или, обратното. Забавно, нали?

“Пълна суета” на Чарлз Алън Гилбърт

 

Картината “Пълна суета” /др. “Цялата суета”/ на Чарлз Алън Гилбърт е рисувана през 1892 година. Обществеността е буквално шокирана от нея. На платното е изобразена жена, която се любува на своето отражение в огледалото.

На пръв поглед – тривиален сюжет. Но ако се отдалечите от платното, то комбинацията между тоалетната масичка и отражението на дамата се превръщат в образа на страховит… череп.

Вероятно авторът на творбата е искал да покаже преходността на женската красота, или че суетата е порок на ума?

“Рисуващите ръце” на Мауриц Ашер

“Рисуващите ръце” на холандския художник Мауриц Ашер е сравнително по-съвременна. Рисувана е през 1948 година.

Днес хиперреализмът не удивлява никого – той е част от съвременното изобразително изкуство, но по онова време литографията наа Ашер събудила бурен възторг у зрителите. Ашер се прославил като майстор на оптиическата илюзия.

“Галатея със сферите” на Салвадор Дали е рисувана през 1952 година. Той създал тази творба в периода, в който силно се интересувал от ядрена физика?… В образа на Галатея виждаме любимата му Гала, сред множество отдалечаващи се планети.

Симетрията на сферите създава илюзията за 3D-эфект. Оказва се, че Дали е бил новатор във всичко, до което се докосне. Не сте изненадани, нали?

 

ЕМИ МАРИЯНСКА