Очите на улицата. Милан Христев

“В космическият ни код повторението е като паузата между два удара на сърцето. Или като поемането на въздуха между две издишвания. Мигът е настояще, а след миг мигът вече е минало.
Фотографията документ е констатация, тя е минало свършено време. Артистичната фотография е откритие, сестра на поезията, тя е повторение на замисъла на твореца, на основната му идея, непрекъснато реализирана чрез изкуството и повтарящите му се теми – да бъдем съвършени.
Защото самото ни движение към съвършенството е акт на идея в минало време, която е недовършена.
Подобно на живота и фотографията се движи по спирала. Историята за тези, които я познават, го доказва нескончаемо.
Темите се осъвременяват, технологиите се масовизират, изображенията се опростяват и дефрагментират, но генезисът на фотографията остава непокътнат.
В какво се съдържа това чудо, което още ни привлича магнетично и неизбирателно.”
доц. Никола Лаутлиев

Изложбата „Очите на улицата“ на Милан Христев показва „впечатленията, които му е предоставило ежедневието“, както сам обича да определя своята работа авторът.
Тя е част от инициативите, свързани с Международния маскараден фестивал „Кукерландия“ 2020. Ще бъде открита на 28 февруари от 16:00 часа в залите на ХГ „Жорж Папазов“ – Ямбол и ще може да бъде видяна до 20 март.

Милан Христев е роден през 1963 г. в Пловдив. С фотография започва да се занимава още като ученик през 1975 г. До завършването на средното си образование всяка година печели 1-во или 2-ро място на окръжните и национални конкурси за фотография на ТНТМ. След казармата през 1985 г. завършва Техникума по полиграфия и фотография „Юлиус Фучик”. Представял е авторски колекции в Австрия, България, Гърция, Италия, Македония, САЩ, Швейцария, Унгария. През годините има участия и награди в повече от 60 български и международни общи изложби. Понастоящем притежава фотоателие в Пловдив.