Дончо Дончев представи България в Локарно

Специално за Sofiapress.com, Дончо Дончев разказа за честването на 500 години от смъртта на Леонрадо Да Винчи. Той представи авторитетно България с картините си в Локарно пред специална публика.

 На 2 май 2019 г. се навършиха 500 години от смъртта на Леонардо да Винчи. Тази дата беше отбелязана навсякъде по света. Поканиха ме да представя произведенията си в Локарно, Швейцария. Там е старинната крепост – Ривелино, проектирана от самия гений. Един от коридорите на крепостта е галерийно пространство, част от галерия „ Леонардо да Винчи”. Самата галерия е на три нива, където са аранжирани работи на италианския артист Алберто ди Фабио и швейцарския фотограф Лука Ферарио, който е заснел „ Тайният павилион” – работа на световния архитект Марио Бота. Моят проект се казва Codex Metamorphoses/Кодекс метаморфози, изложен в самостоятелна зала. Картините ми са посветени на Леонардо, като водещата е „ Мадона”, (интерпретация върху негова рисунка) и е  създадена изцяло върху кройки от модни списания. Представям натурни ескизи на различни животни, наподобяващи страници от стара книга и техния огледален образ, изграден от конструктивни форми.

Директорът на галерията Арминио Скиоли, известен продуцент и колекционер, направи страхотна програма. Първия ден имаше прием в неговата „Вила Скиоли”, имение в Пура, което е било собственост на фамилия Кривели. Лукреция Кривели е модел на Леонардо за създаването на шедьовъра „Прекрасната Ферониера”. Там рисувах пред публика. Чувствах се одухотворен от енергията на това място. Направих лице на Да Винчи върху мащабно пано. Атмосферата беше невероятна, а хората развълнувани и изключително топло приеха моя пърформънс. Сред гостите бяха известният куратор Лоренцо Рудолф – организатор на Арт Базел, арт дилърът Маргарета Фери, Волфганг Клейман – член на борда на директорите на Ермитажа, както и много други ценители на изкуството и артисти.

На втория ден се състоя откриването на изложбата в галерия „Леонардо да Винчи” събитие, на което рисувах отново „на живо” пред голям брой хора. Този път вдъхновението ми дойде от най-скъпата картина продадена наскоро – ,,Спасителят на света,, (,,Salvator Mundi‘‘). Има различни мнения за нейния произход и дали тя е произведение на Да Винчи. Версиите ме накараха да създам една провокация. Нарисувах изображението на Христос, давайки благословията си с дясната ръка и държейки кристално кълбо в лявата, като го обърнах от двете страни. Така се получи карта за игра. През времето докато рисувах имаше музика, изпълнена от Пиетро Бианчи, който свиреше на старинен инструмент от същия период.

  Работата ми с Арминио Скиоли е от пет години. Той е куратор на участията ми в EXPO Milano 2015, EXPO Astana 2017, както и предстоящото EXPO Dubai през 2020 г. В предходни събития организирани от него, създадох портрети на Швейцарския президент Ален Берсе, Президента на Литва Далия Грибаускайте, Президента на Кинофестивала в Локарно Марко Солари, както и на световния филмов режисьор Питър Грийнауей.

Това беше отразено в местните медии и националната телевизия. Дадох няколко интервюта и навсякъде бях представен като български артист, така че приемам това не само за мое професионално постижение, но и като успех за България.