Живописта като устойчивост: Кон 100

Константин Касабов е от онези млади хора, все още намиращи смисъл в изобразителното изкуство като цяло и в рисуването в частност. В днешно време не са много тези, които избират този път, дори и притежавайки таланта. Той вярва във визуалното, осъзнава го и след това го изгражда през своя поглед. 

Сериозното му занимаване с рисуване започва на 12 годишна възраст, когато тръгва на уроци. Тук е интересно да се отбележи, че докато сериозна маса родители записват децата си на различни курсове, без желание, Константин е имал право на избор. Два варианта – музика или рисуване. Изкуство. Това не е лош избор и каквото да избереш, няма да сбъркаш, но любовта му към комиксите и анимационните филми надделява. И веднъж навлязъл в тази област, пътят изглежда предначертан. Логичното развитие е Художествената гимназия НУИИ “Илия Петров”, която той завършва през 2010 г. в специалност “Живопис”. През тези години, Константин създава и творческия си псевдоним, който днес вече не е просто прякор, а се е превърнал в нещо като марка. Вече никой, дори и собствената му майка не го нарича с истинското му име. Той е Консто.

В една от първите седмици в Художествената гимназия имало поставена задача, всеки да нарисува името си като вложи артистизъм. Целта била тези рисунки да служат като пачове, чрез които преподавателите да се обръщат към учениците по-лесно – да запомнят имената им. Консто нарисувал кон, а до него поставил числото 100. Кон – сто. И това не е просто история, градска легенда или мит без почва. Има доказателство. Представяме ви самия пач. 

Сега, след като сте го видели, няма да можете да го забравите и вече името Константин е измито от съзнанието ви. Консто. 

Още едно интересно нещо – знаем как разсъждават хората и е много популярно следното мислене – от първи до седми клас едно дете учи в кварталното училище, най-често. Идвайки моментът за гимназията, детето бива записано в по-елитно училище (след кандидатстване), за да може да се поправи грешката от кварталното. Ако в гимназията имаш профилирана специалност, която не е била точно за теб, след това идва бакалавърската степен, която ни казват, че е за да поправи грешката от гимназията. И накрая нещата завършват с магистър, който отново, често ни казват, че служи за да поправи грешките от бакалавърът. Всичко това е едно дълго пътешествие между различни профили и най-вече – различни кариери още преди да са се случили. Под “грешки” имам предвид специалности, като всяка една следваща отива към потенциал за повече пари след време. Такъв е животът. Консто няма грешки. Средно образование – Живопис, Бакалавър – Живопис (при това в ателието на проф. Андрей Даниел). Магистър – живопис. Може и да бъркам, може и да няма грешки, а всъщност да е единствена една грешка. Но е последователна, логична и демонстрира страст. 

Кон 100 се занимава със съвременна живопис, използвайки класически методи и техники, като най-често, отвъд експериментите, роботи с акрил върху платно. Сред неговите творчески интереси попадат творби на Леонардо да Винчи, Йеронимус Бош, Егон Шиле, М. Ешер и др. В даден момент попада на Рене Магрит и Марсел Дюшан, съвременно изкуство, което преобръща изцяло представата му. Оттогава Консто започва изграждането на нова концепция. Съвременното изкуство позволява намиране на вдъхновение във всичко. То разтваря мирогледа и артистът става по-безстрашен в работата си. Консто е такъв пример. Вдъхновен от нестандартното виждане и на Салвадор Дали – основна причина за живописното занимание на Кон 100. Интерпретацията през личната призма и моментите в които изкуството се преформира от движение, стил и модел – в теб и разбираш че най-важното в изкуството си ти самият. Тогава му даваш простор за развитие и тогава можеш да изненадаш останалите, че и себе си дори. 

В момента, Консто рисува серия от картини за втора самостоятелна изложба, озаглавена “Pixels/Пиксели”. От заглавието става ясно за основния елемент на серията – пикселът. Идеята е, той да бъде еднакъв по форма, но различен по цвят. Елемент, който е формообразуващ и формоизграждащ. 

Тук ви представяме две картини от тази експозиция и концепция. “Портрет на гълъб” и “Пикселизиран автопортрет”. Всичко, което се вижда е изцяло правено на ръка и “на око”, без помощта на каквито и да било помощни средства като софтуери, линии, хартиено тиксо, чертожни материали и т.н. 

Портрет на гълъб
Автопортрет

Следва картината “Портрет на Констанца”, който е най-дълго рисуваното платно, което Консто е правил до сега. Започва го в 1-ви курс в Академията, изоставя го и го завършва три години по-късно. 

Портрет на Констанца

В търсенето на нестандартното, следват две картини. Търсенето на муза в битието на художниците, често е обвързано с обикновеното и естественото от ежедневието. За това и Консто рисува печки. “Портрет на Калорифер” представляват еднакви по размер платна, но различно нарисувани. 

Следващата картина е творчески експеримент – привидно черно-бяла монохромна творба, която борави с възможно най-много сложни и богати, едва доловими нюанси и вариации на цвета. Консто я кръщава “50 shades of grey”. 

50 нюанса сиво

Консто може да ви изненада, да. Стил и техника – това са фактори, субективни за възприятието на всеки. Но едно е сигурно – ще ви направи впечатление и ще го запомните.

ТВОРЧЕСКИ ФАКТИ:

2006 – Изложба на НУИИ “Илия Петров” в Национална галерия за чуждестранно изкуство
2007 – Изложба “Колажи” в галерия “Дебют”
2010 – Съвместна изложба живопис и илюстрация с Мартин Петров в галерия “Дебют”
2013 – Живописна изложба в галерия “Париж-Москва”, част от Нощ на музеите и галериите – София 2013
2014 – Изложба на дипломираните бакалаври на НХА в СБХ, Шипка 6
2015 – Fusion Art Fest, Underground Gallery/Studio, София
2015 – Изложба-базар “На северния полюс няма ъгли vol.2”, Фабрика 126, София
2016 – Изложба на дипломираните магистри на НХА в галерия Академия
2016 – Water Tower Art Fest vol.10
2016 – Fusion Art Fest vol.2 Underground Gallery/Studio, София
2017 – Есенен Салон на галерия Руси Карабиберов, Нова Загора
2018 – Изложба “Проф. Андрей Даниел и ученици” в Галерия София Прес, гр. София и в Градска Художествена Галерия Варна

Самостоятелна изложба:
2015 – Изложба “Контражур” в Underground Gallery/Studio, СофияАвтор: Пламен Михайлов