Красимира Илчева намери своя път и оставя следи по него

Представяме ви художничката Красимира Илчева

Красимира Илчева е родена в гр. Русе. Живее и твори в гр. Ямбол. Още като ученичка мечтае да рисува, да прави нещата по свой начин, различен, неразбираем и абсурден. Начин, по който тя вижда предметите или зададена тема, която трябва да нарисува така, че да й хареса. И така до деня, в който учителката ѝ по рисуване отсича, че може да прави всичко друго, но не й да рисува, защото… не го може.

Решава да загърби мечтата си и да продължи по пътя на Живота. Но години по-късно, разбира, че тя – мечтата е все още там, останала като зародиш в сърцето й в очакване някой ден да му вдъхне живот.

През 2010 година започва изработката напана от естествени материали, като за някой детайли използва акрилни бои. Следняколко месечна работа забелязва, че паната й стават все по-изчистени и всепо-приличащи на картини. Така се завръща и мечтата й да продължи с рисуване,която я отвежда до книжарницата. Закупува  две малки платна, комплект нови акрилни бои итака започва всичко…

-“Беше невероятна заигравка с цветовете, момент на освобождаване, поемане на първата глътка въздух, сякаш се раждах отново, изпитвах прилив на радост и щастие. И в този момент вече знаех, че мечтата ми се е превърнала в реалност, трогателен момент, към който често обичам да се връщам” – споделя Красимира Илчева.

Оттогава до ден днешен се занимава с рисуване. Чрез обичта си към движението, динамиката и експериментите успява да изгради собствен разпознаваем стил.

Съвсем скоро ще видим картини в една нова техника, представени от нея – рисуване с акрил върху фолио. Факт са и първите й фигури изрисувани от нея – котките, любимите й персонажи, които присъстват в почти всички нейни картини.

Самобитни, мистериозни и загадъчни, изпълнени с цветове и  форми, те все повече завладяват сърцата на хората.

Благодарние на сътрудничеството с неправителствена ораганизация и най-големият приют за котки в Маями, Флорида,  картините с котки  на Красимира Илчева набират популярност в Съединените Щати. Поканена е да участва на голяма благотворителна инициатива за защита на животните в Маями, организирана от «Анимал Планет» и Джон Фултън.

Самобитни, мистериозни и загадъчни са картините на художничката

И нещо, което ни разкрива художничката – Да рисуваш  е дар от Бога, и аз всеки ден благодаря за това! Всяка една композиция, която до този момент съм пренесла на платното, първоначално съм видяла във въображението си. Всичко първо се ражда там – като идея, детайли и цветове. А когато искам да изкрещя нещо на света, тогава рисувам абстракции. Тогава всичко се случва на момента – нищо не е видяно предварително, нито  обмислено. Просто посягам към цветовете, сливам се с тях и се изгубвам някъде там, в платното. В абстракцията има една особена магия, може би защото според мен, единствено чрез нея художникът може да разголи душата си, без да се притеснява, че всички ще знаят за това .

Когато не рисува, Красимира Илчева обича да пише стихове, да пътува, да се запознава с нови хора, нови култури, да изучава традициите, обичаите и техните земи. Често е сред природата, където най-добре усеща връзката си с нея, размишлява по теми, които я вълнуват – за звездите, планетите, Вселената, чудото наречено Живот. Защото единствено връзката Човек-Природа е тази, която ни държи и ще продължава да ни държи здраво стъпили на земята човеци! В противен случай материалният свят ще ни погълне, ще промие мозъците ни, ще ни роботизира… – споделя Красимира Илчева.

Най-хубавото нещо, което може да се случи на един човек, е той да намери своя Път! И да го заобича заедно с всички камъни, тръни, бури и слънца, с които ще се сблъска. Да се изправи уверено и да бъде готов да го извърви! Просто да върви и да оставя своите следи по него, без да се отклонява. А ако все пак реши да се отклони, то да бъде само за да помогне на някой, който има нужда от това.  И никой, никога да не забравя, че когато една мечта веднъж се е зародила в сърцето, тя не може да бъде убита, тя остава там завинаги. И от нас зависи да я събудим отново, да и вдъхнем живот, да я накараме да живее, да ръзцъфне и да даде плодове! И когато тези плодове узреят, да ги събираме грижливо, с благодарност, с отношение, с любов..

One Comment on “Красимира Илчева намери своя път и оставя следи по него”

Comments are closed.