Николай Янакиев с великолепна изложба – метафора на жената

Експлозия от цветове, намеци за женска нежност и страст крещяха от платната на Николай Янакиев по време на изложбата му вчера в галерия “Арте”. Посетителите на изложбата се убедиха, че жената и нейната характерност като такава, са  вечни теми в изкуството и никога не биха отказали да им се любуват.

Числото 13 се приема за фатално, а фаталността е присъща за Жената. Можем ли да търсим някаква непреднамерена случайност в изложбата на Николай Янакиев, който ни представи 13-те състояния на жената? Можем да търсим много тайнственост, изтънченост, чувственост  и дори фаталност в тези 13 сюжета на една и съща композиция-„Момиче пред огледало“. От играта с цветовете до размиването на формите в почти абстрактни. От редуването на топли тонове със студени до смесването на различни техники.

Една чудесна метафора на многообразната и често непостоянна природа на Жената – това е великолепната изложба на Николай Янакиев.

Оригиналът на картината

Един от най-изявените ни художници сподели пред sofiapress за модела на картините. Красивото женско тяло, изобразено върху платната на художника е негова племенница, която навремето следва в НАТФИЗ. Тя имала задача да не се срамува от голотата на тялото и сама предложила да позира гола.  Така започва всичко, но картината „Момиче пред огледало“ получава чудесни отзвуци, макар да е излагана само два пъти в България и Швейцария.

Днес, след повече от 10 години, картината става прототип  и вдъхновение на цяла самостоятелна изложба.


Кое кара твореца да погледне толкова назад във времето на своето изкуство?   

,,Аз обичам да се връщам назад във времето на теми и сюжети.  Това е породено от съмнението, което всеки автор изпитва, когато твори”, разказва Николай Янакиев.  Всеки автор се пита, дали това е най-доброто, което е осъществил? Може ли да подобри нещо? Затова и самият Янакиев прави тези варианти – подлагайки една от картините си на радикални промени, той прави 13 нови и също така впечатляващи.
Авторът сподели, че и друг път си е служил с този подход- да се върне назад във времето и да преустрои своя стара творба.
,,Винаги се съмнявам когато нарисувам картина, аз съм зодия рак”, призна творецът с усмивка.

Талантливият живописец сам е аранжирал картините в галерията. При подредбата стават напълно осезаеми топлите и студенте тонове, които се редуват. Дори окото на непрофесионалист, на човек далеч от изкуството може да улови хармонията между цветовете, а не тяхно яростно противопоставяне. При успешното излагане на картините действат “неписани закони”, както ги нарича самият Янакиев. Можем да ги наречем  и усет, но пък артистът чудесно обобщава: ,,Аз съм  ученик на  Светлин Русев и с него сме наредили не една изложба.”

Техниката, използвана от художника е смесена: релефни натрупвания с маслени бои и акрил. Това е поредното отражение на дълбоката емоционалност на живописеца и неговия стремеж да опитва да ПреСътвори наново ,,Момиче пред огледало”.
На въпроса, не се ли притеснява, че темата за жената е твърде експлоатирана, той отговори: ,,Това е вечна тема! Тя се е работила преди нас и ще се работи след нас, но важен е погледът над нея!” 

Николай Янакиев загатна малко за предстоящата му изложба с Вежди Рашидов в Люксембург. Там той ще се представи с цикъл голо тяло и цикъл интериори. А през  месец септември ще участва отново със своя картина в търга на една от най-популярните аукционни къщи Christie’s. Там му пожелаваме да го споходи същия успех от миналата година, където Николай Янакиев стана първият българин, продал картина в Christie’s.

Автор: Мариела Петкова

 

One Comment on “Николай Янакиев с великолепна изложба – метафора на жената”

Comments are closed.