Ексцентричността на един тра-ла-ла художник

“На 54 съм, но съм толкова тра-ла-ла, толкова вял и разкошен!”. Това са думи на художника Спартак Константинов, който миналата седмица представи изложбата “Визуална еклекстика, музикално единство”.

Съвместната му изложба с музикалните му колеги и също художници провокира въображението на посетителите. Спартак Константинов сподели, че идеята за обща изложба е плод на някаква “свирня” покрай изявите им в група “Мискините”.
Ето, че “мискинската изложба”, както я нарича той, е осъществена и това  е  личен празник за всички членове на музикалната група. Още повече след като изложбата се състоя на 27 февруари, ден след 54-я рожден ден на Спартак.

Спартак Констнтинов е доайенът в групата, но макар да е преполовил века, той още е “тра-ла-ла” и се чувства щастлив, доволен и разкошен от пъстротата на живота. ,,Занимавам се с нещата, които обичам,” заяви той. Спокойно можем да заключим, че това е причината за неговата душевна младост.

В  личен план артистът се определи като  еклектичен.  Той работи в скулптура, пластика, живопис, графика, визуални изкуства и още много други области на изобразителното изкуство. ,,Като задълбая много в едно нещо искам да го сменя с друго.”  Художникът дори е убеден, че и Пикасо би сменил кубизма, ако не му е носел толкова слава и пари.

Спартак вярва силно в съвършенствата на несевършенството. Но той не е толкова успешен да ги постига заради присъщия си перфекционизъм. ,,Човек гонейки перфектното, изгубва свежото!”, смята художникът. Затова у себе си се бори с перфекционизма. ,,Изпипвам нещата до детайл и това е проблем, защото трудно завършвам работите си,” споделя Спартак Константинов.

,,Творецът трябва да е самокритичен, ако е самодоволен, той спира да бъде творец”, заяви категорично артистът по въпрос, свързан с личното отношение на всеки автор към  изкуството.

На въпроса, дали той и колегите му смятат да направят подобна съвместна изложба, Спартак отговори: ,,Не сме говорили по тази тема още, но е напълно вероятно да повторим, пък и да потретим.”

Автор: Мариела Петкова

 

One Comment on “Ексцентричността на един тра-ла-ла художник”

Comments are closed.