Отвъд видимите светове – творчеството на Мариана Стефанова

“Hе ми липсва смелост бързо изхвърлям емоции върху платното. Всеки път се питам аз ли съм направила това или някой чрез мен, но както и да е, присъства върховен екстаз и изчезване в нищото, или пък в голямото невидимо нещо”. С тези думи Мариана Стефанова, с творчески псевдоним “Mar’se”, обрисува своето творчество.

Мариана е от Банско, на 55 години и рисува от 15 години. Едното ѝ занимание е преподаване на езици – български за чужденци и английски за българи. И все пак, винаги се е интересувала от изкуство, спорт, музика и “всякакви щури проекти извън стандарта и рутината на ежедневието,” споделя тя. Измъква от себе си талант и усет към цветовете и следва учене в движение, без страх и без смут – смело експериментиране.

Тя използва маслени бои и акрил основно, но също така не се спира пред всякакви микс медии като колажи и кожа, например. Както тя казва – и те са добре дошли в нейното творчество. Предпочита големи платна, защото на малките ѝ е трудно да се разгърне. Да отпусне душата. Тя рисува абстрактни неща, водещи към невидими светове и неразбираеми мостове, може би към бъдещето. “Обожавам да слагам цветове, които се обичат един до друг. Да потапям душата си в цветове и да пия от дъгата,” разказва Мариана. 

Прочитът на картините ѝ продължава дълго след като ги завърши. От многопластовата ѝ същност излизат различни неща, които винаги успяват да учудят дори и нея. Да я поставят в позицията на голямо дете, играейки си с твореца. 

Всяка година Мариана прави по една или две изложби. Пленер и мастър класове. Нейната най-голяма амбиция е да се превърне в най-добрата версия на себе си, така че творческият ѝ път да я отведе отвъд пределите на България. Най-важното е, че тя вярва в сбъдването на това желание.