Защо 2018 може да бъде годината на милиарди долари за творбите на Пикасо?

Пабло Пикасо, Льо Репос , 1932. © Estate of Pablo Picasso / Дружество за права на творците (ARS), Ню Йорк. С любезното съдействие на Sotheby’s.

 

 

 

Двуседмичният зимен сезон на продажбите в Лондон, който се състои всеки февруари, е първата възможност за продажба на произведения за годината и аукционните къщи често предлагат творби на Пабло Пикасо. През 2017 година търгът протича гладко: след  продажбите на импресионистични и модерни творби, трите големи аукционни къщи (Sotheby’s, Christie’s и Phillips) продават за над 80 млн. долара произведения на Пикасо, с приблизително дузина картини и творби на хартия.

Тази година нещата стоят малко по-различно.
По време на двете седмици на търговете, няколко десетки картини и разработки от Пикасо са продадени за повече от 220 милиона долара, удивителна цифра, която увеличи продажбите за трите аукционни къщи.

Експерти твърдят, че тази година бумът на Пикасо има няколко ключови момента, включително блокбъстър шоуто на Тейт Модърн; неочаквано висок брой на единствени по рода си произведения, изпращани по едно и също време; нарастване на интереса към художника от азиатски купувачи. Това може да доведе до продажби на творбите на Пикасо за половин милиарда долара само за пет месеца, някои от които са само за месец май.

 

 

Пикасоманията е такава, че един от шедьоврите Fillette à la corbeille fleurie (1905), картина от Периода Роуз, която е корона в колекцията на Дейвид Рокфелер и беше оценена на 70 млн. долара, достигна внушителните 120 млн.  долара. 

През май Кристис предлага и Le Marin (1943), картина, която е била част от сюжетната колекция на Виктор и Сали Ганз е се продава от казино магната Стив Уин. Предполага се, че картината ще се продава за близо 70 млн. долара.

“Хората виждат Пикасо като великото име в изкуството от 20-ти век…и ако можете да купите най-добрите примери в рамките на работата му, никога няма да съжалявате”, казва Макс Картър, директор на Импресионистичния и модерен арт департамент “Кристис”.

Над 220 млн. долара, изразходвани за Пикасо в Лондон през февруари, двете произведения на Christie’s през май могат да пробият петте най-добри постижения на твореца.

Неотдавнашните продажби в Лондон постигат такава висока цифра, благодарение на неуспешния успех на първите две. Femme au béret et à la robe quadrille (1937) счупи рекорд за най-скъпата картина, която някога е продавана в Европа.

“Изложбата в Париж и Лондон на произведенията от 1932 година имаше решаващо влияние върху пазара”, казва Лампей, заместник-председател на отдела за изобразително изкуство “Sotheby’s” пред Artsy.com Той споделя, че това е връхна точка за работата на Пикасо, означаваща много за пазара и това може да се види в резултатите от февруари.

Тя се позовава на естеството на произведенията, които 50-годишният Пикасо прави през 1932 г., докато е в разгара на своята любовна афера. По това време той прекарва дните си през лятото в Château de Boisgeloup, селската му къща на 45 минути от Париж, рисувайки извитата форма на Мари-Терез, криейки срещите им от съпругата си Олга. Нейният ефект върху картините е осезаем.

Работата на Рокфелер, с високата си оценка за 120 млн. долара, е най-големият хит на сезона и може би годината. Никоя работа на Пикасо не е оценявана толкова високо от  2015 г насам., като се очаква работата да се продаде за 140 млн. долара.
С любезното съдействие на Sotheby’s.

Пикасо е художник, който рисува по картина на ден. Някои от най-добрите, най-хубавите картини са недосегаеми, но има картини, които са частни колекции. Просто въпросът е дали това лице ще продаде на някаква скандална цена. Нищо не е невъзможно.” казва Горви, собственик на галерията Lévy Gorvy.

One Comment on “Защо 2018 може да бъде годината на милиарди долари за творбите на Пикасо?”

Comments are closed.