Юбилейна изложба посветена на 130 години от рождението на Борис Георгиев – художник на духа

На 09.05.2018 година от 18:00 часа в залите на ГХГ- Варна се открива юбилейна изложба посветена на 130 години от рождението на Борис Георгиев /1888 – 1962/, патрон на Градската художествена галерия във Варна.

 

Юбилейната изложба на художника Борис Георгиев от Варна, носи емблематичното название “Борис Георгиев от Варна – художник на духа”. При именуването на ГХГ – Варна на името на художника през 1999г.
г-жа Вирджиния Георгиев-Джакомети, негова дъщеря и наследница, подари 13 от най-значимите му произведения, които са в постоянната експозиция на Галерията. Те заедно с още 33 рисунки и живописни произведения от фонда на Националната галерия и 27 други от частни колекции от България, ще бъдат представени в юбилейната експозиция, посветена на 130 години от рождението на Борис Георгиев от Варна.


             Събраните от колекционерите уникални творби са от периода на обучението му в Баварската художествена академия в Мюнхен и от първите години на самостоятелната му практика в Трентинските Алпи. Сред тях са портрети на негови състуденти и преподаватели като Анджело Янг , професор по живопис, един от основателите на сецесиона в Мюнхен и известният професор по графика Петер фон Халм. Най-голям интерес сред рисунките предизвикват серията гротескови портрети, непознати до този момент на изследователите на изкуството на Борис Георгиев, сред които са образите на художника абстракционист Пио Солеро, Оскар Кокошка, Василиий Кандински, художничката Габриеле Мюнтер /Колекция Д. Инджов, НГ – София, Колекция В. Кадиев/.
Други рисунки са към живописни произведения на художника /Колекция на НГ- София/ и са от първия ранен период в изкуството на художника. Особено ценни са рисунките и ескизите към картините „Молитва“, „Хижата на щастието“, „Ритми на природата“, „Странстващият пастир“ /колекция НГ, София/ от  20-те години на ХХ в., период, в който творецът формира своята философия на изкуството.


            За първи път пред българска публика ще бъде показана рисунката, по която е създадена емблематичната за изкуството на Борис Георгиев творба „Вечният път“ /колекция Д. Инджов/ заемаща централно място в творчеството му с мистичния си идеализъм и дълбок символичен философски подтекст. Особено ценни са портретите на Борис Георгиев, закупени от тримата големи наши колекционери от различни аукциони в Европа. Идващи от лични колекции от Италия, те са непознати за изследователите на изкуството у нас. Сред тях например е портрет на Индира Ганди от колекцията на Димитър Инджов. Други портрети, преди известни за нас по репродукции или от колекцията на Вирджиния Джакомети, са сред шедьоврите в изкуството на Борис Георгиев като портретът на Рита Бехлер и Индийски пейзаж /Колекция на В. Кадиев, Колекция Д. Инджов/. 


              Експозицията в ГХГ „Борис Георгиев“ – Варна обхваща най-важните теми и произведения от различните етапи в творчеството на Борис Георгиев и има приносен характер, защото дава богат и разнообразен изследователски и визуален материал – от най–популярните портрети на Борис Георгиев, като този на сестрата на художника Катя и на поета символист Теодор Траянов /Ателие-Колекция Светлин Русев/, първите рисунки на Борис Георгиев от самостоятелната му практика на свободен артист след 1912 г. в Аниего, Трентинските Алпи, където построява първия и единствен свой дом /колекция на Димитър Инджов/, до произведения от късният му период след 1951 г. и до непознатите документални фотографии от живота на художника /ДА „Архиви“, София и личен архив на г-жа Вирджиния Джакомети в Италия/.“

Пламена Димитрова – Рачева, изследовател на художника и директор на ГХГ “Борис Георгиев” – Варна

 

Експозицията показва творби на художника от фондовете на Национална галерия – София, ГХГ “Борис Георгиев”- Варна, Ателие-колекция Светлин Русев – София, Колекция Венцислав Кадиев, Колекция Димитър Инджов – Пловдив, Колекция Павел Димитров – Пловдив, както и богат документален фонд с архивни материали от Централен държавен архив – София, личен архив на Вирджиния Джакомети и частни архиви.
Тържественото откриване ще бъде съпроводено с концерт на Ансамбъл за източно пеене “Софийски псалти”: “AB ORIENTE LUX – МУЗИКА НА ПРАВОСЛАВНИЯ ИЗТОК”. Концертът е част от Културната програма за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018г. Представен от Българско Музикално Сдружение, с подкрепата на Фонд “Култура”. Диригент Маестро Илия Михайлов.
При откриването на изложбата, своето проучване за философията на изкуството на Борис Георгиев ще представи изкуствоведът Пламена Димитрова-Рачева, директор на ГХГ “Борис Георгиев” – Варна.
Изложбата ще продължи до 30.06.2018 г.