Капка Кънева и нейната изложба “Облак, сянка”

Галерия “Ракурси” представя изложбата “Облак, сянка” на Капка Кънева. Откриването ще се състои на 10 май, от 18:00 часа, а изложбата ще може да бъде разгледана до 26 май.

Изложбата “Облак, сянка” на илюстраторката Капка Кънева, включва голямоформатни фотографии на хартиени обекти, създадени за кориците на класически или съвременни литературни произведения. Графичната селекция обединява илюстрации към стихосбирки, както и поредица експерименти с пластиката на хартиените облаци, които занимават авторката напоследък.

Облаците присъстват в изложбата и под формата на пластични оригинали. Тях, заедно с други хартиени скулптури, публиката предстои да види за първи път.

Хартията, ножиците и насочената светлина, благодарение на която зрителят разчита пластиките и техните хвърлени сенки като рисунки, са основните изразни средства на художничката, която от няколко години преподава в Националната художествена академия.

По време на  „Европейската нощ на музеите“, която ще се проведе на 19 май, Капка Кънева ще представи на своите най-малки почитатели и техните родители още един поглед към нейната работа. Ще могат да бъдат разгледани  висококачествени принтове на илюстрациите от книгата на Марк Твен “Съвет към малките момичета”, на издателство “Лист”, тиражирани в един-единствен, подписан от авторката екземпляр. Посетителите ще могат да се срещнат и разговарят с художничката.

 

Биография:

Капка Кънева е родена в София през 1978 г. Завършва Художествената гимназия и Националната художествена академия, специалност „Книга и печатна графика“. През 2006 г. специализира в Cité Internationale des Arts, Париж, а през 2008 г. защитава доктората си, посветен на нетрадиционните издания за деца.

Работи в областта на илюстрацията, книжния дизайн, хартиената пластика и колажа. Интересува се от аспектите на книгата като пространствен обект.

Между 2009 г. и 2014 г. преподава „Илюстрация и оформление на книгата“ в специалност „Книгоиздаване“ към Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет, а от 2014 г. е главен асистент в катедра “Книга, илюстрация, печатна графика” в Националната художествена академия.

Сред издателствата, за които работи, са “Панорама”, “Алтера”, “Жанет 45”, “Милениум”, “Ерго”, “Лист”, Oxford University Press, Мадрид и eta Verlag, Берлин. Автор е на “Играта като книга” (“Панорама”, 2014).

През 2001 г. Капка Кънева получава наградата за дипломна работа на фондация „Отворено общество“. Отличена е и в конкурсите „Художникът и текстът“, 2005 г. и „Изкуство на българската книга“, 2006 г.

Поредица „Европейски романтизъм“ на издателство „Алтера“, с неин графичен дизайн, получава приза на асоциация “Българска книга” за най-добър издателски проект за 2010 г.

През 2011 г. на художничката е присъдена втора награда и грамота за илюстрация от Второто биенале на българския дизайн.

През 2014 г. четири нейни корици попадат в селекцията на АБК  “Най-добрите корици на книги”, а през 2016 г. е наградена за представянето си в Осмото международно триенале на сценичния плакат, София.

Избрани самостоятелни изложби:

2009 г. –  галерия „Агора“ (куратор Румяна Константинова). Номинация за наградите за съвременно изкуство на MTel;
2011 г. – илюстрации и дизайн на книги в Мишколц и Будапеща, Унгария; 2012-14 г. –  Москва, Русия; Дубна, Московска област; Братислава, Пиещани и Банска Бистрица, Словакия;
2017 г. – самостоятелни изложби и уъркшопи в Център Елцин, Екатеринбург, Русия и в културното пространство на eta Verlag, Берлин, 2017 г.

Член на СБХ и ADC Bulgaria.