Премиерни спектакли на операта “Под игото” в Държавна опера – Варна: 19, 21 септември 2023 г.

ЗА ГЕРОИТЕ В „ПОД ИГОТО“ ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ

ХРИСТИНА ДЖУРОВА – РАДА ГОСПОЖИНА

РАДА ГОСПОЖИНА – ЕДИН РОМАНТИЧЕН ИДЕАЛ

Христина Джурова

Както всяка следваща роля, Рада Госпожина е предизвикателство, нещо ново и различно от предното. Ако актьорът смята, че ролята му е лесна, е обречен на провал. „Под игото“ е емблематичен роман и една от емблематичните роли в него е Рада Госпожина. Това няма как да не ме притеснява. Публиката, изградила си определени представи от романа и от филмите, има големи очаквания. Притеснявам се от патетиката и романтиката, с които обикновено се свързва образа и как едно съвременно момиче на 27 години като мен може да го приближи до себе си, да го направи достоверен.

Днес ние не се сблъскваме с такива предизвикателства, като героите в „Под игото“, хората от моето поколение не водят такива борби. Препрочитайки романа, си дадох сметка, че това е тъжно. Ние нямаме идеали, нямаме кумири, не се посвещаваме безотказно на мисии и това е печална констатация. А ми се иска да бъда Рада Госпожина…

Тя е много чисто същество, изпълнено само с любов, въпреки че има и поводи за омраза. Всъщност тя обединява в себе си онова, което би трябвало да бъде жената – любов, грижа, посветеност. Съвременната жена се отдалечава от този идеал и затова той ни изглежда романтичен и недостижим. Да не забравяме също, че Рада Госпожина е и много смела. Тя се включва, наравно с мъжете, в каузата на Освобождението, като изборът ѝ е продиктуван не само от любовта към Бойчо Огнянов, а и от общите стремления към независим и достоен живот.

Спрямо другите мои героини в „Дамата с камелиите“, „Кървава сватба“, „Амадеус“, „Юн Габриел Боркман“, Рада Госпожина е много по-деликатна. При това, наред със своята деликатност, тя носи у себе си и една красива пламенност, която също ме вдъхновява.

Ще се опитам да пресъздам всичко това на сцената.

 

Родена в Пловдив на 11.02.1996 г., ХРИСТИНА ДЖУРОВА завършва Езикова гимназия „Иван Вазов“ в родния си град и НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ при проф. д-р Атанас Атанасов (2019). След участието си в „Любовникът от ZanziБар“ от Ели Саги, реж. Атанас Атанасов, на сцената на ДТ „Стоян Бъчваров“, става част от трупата.

На неговата сцена създава впечатляващи роли, сред които Терез Ложие в „Инстинктът“ от Анри Кистмеркер, реж. Стоян Радев Ге. К.; Мария в „Тютюн“ по Д. Димов, реж. Бина Харалампиева; Констанца Вебер в „Амадеус“ от П. Шафър, реж. Стайко Мурджев; Маргьорит Готие от Ал. Дюма-син, реж. Маргарита Мачева; Невестата в „Кървава сватба“ от Ф. Г. Лорка, реж. Стоян Радев Ге.К.; Фани Уилтън“ в „Юн Габриел Боркман“ от Х. Ибсен, реж. Пламен Марков и др.

Христина Джурова се изявява като вокалист в независими продукции и като мюзикълна актриса в постановките на Държавна опера Варна „Чикаго“, реж. Борис Панкин и „Цар Лъв“, реж. Петко Бонев.

Наред с участия в столични театри, актрисата се снима в тв сериалите „Аз и моите жени“ и „Братя“.

Христина Джурова е отличена с „Икар“ за ролята на Констанца Вебер в „Амадеус“ от П. Шафър, реж. Стайко Мурджев; „Златен Кукерикон“ за ролята на Аина в „Семеен съвет“, реж. Атанас Атанасов; Награда на Клуб „Отворено общество“.

 

„ПОД ИГОТО“

от Иван Вазов

 

Режисьор Бина Харалампиева

Драматургичен вариант Юрий Дачев

Сценография и костюми Свила Величкова

Композитор Асен Аврамов

 

Действащи лица и изпълнители:

БОЙЧО ОГНЯНОВ – Богдан Бухалов

Д-Р СОКОЛОВ – Иван Юруков

КИРИАК СТЕФЧОВ – Стоян Радев

РАДА ГОСПОЖИНА – Христина Джурова

КАКА ГИНКА – Веселина Михалкова

БОРИМЕЧКАТА – Николай Божков

КОЛЧО СЛЕПЕЦА – Константин Соколов

ЧОРБАДЖИ МАРКО – Пламен Димитров

ЧОРБАДЖИ ЮРДАН – Свилен Стоянов

ЧОРБАДЖИ МИЧО БЕЙЗАДЕТО – Валентин Митев

ХАДЖИ СМИОН – Николай Кенаров

ХАДЖИ РОВОАМА – Даниела Викторова

КАНДОВ – Недялко Стефанов

Г-Н ФРАТЮ – Симеон Лютаков

ЛАЛКА – Габриела Боева

СТАЙКА – Гергана Арнаудова

 

Премиерни спектакли – 19, 21 септември 2023 г.