Реформа на гражданската инициатива и на финансирането на политическите партии

Европейската комисия прие две законодателни предложения за преразглеждане на Регламента относно европейската гражданска инициатива и Регламента за европейските политически партии и фондации.

За да стане по-лесно да се организират граждански инициативи за промени в европейското законодателство, Комисията ще работи в по-тясно сътрудничество с организаторите, така че да се гарантира допустимостта на техните искания за регистрация. Ще предложим също така безплатна онлайн услуга за събиране на данни за организаторите, възможността за използване на електронна идентификация за изразяване на подкрепа за дадена инициатива, както и превод на всички инициативи на всички езици на ЕС. За да стане по-лесно да се даде подкрепа за дадена инициатива, Комисията ще намали обема на изискваните данни. С предложението на Комисията също така ще се намали минималната възраст за изразяване на подкрепа за дадена инициатива от 18 на 16 години, с което директно се дава възможност да изразят подкрепа на 10 милиона нови потенциални поддръжници.

Финансиране на европейските политически партии

Предложените изменения имат за цел да увеличат прозрачността, така че хората да знаят за кого гласуват, да повишат демократичната легитимност, така че финансирането по-добре да отразява подкрепата, дадена от европейските избиратели, както и да засилят правоприлагането, така че да може да се противодейства на злоупотребите и да се възстановяват средства. Предложенията следва да бъдат приети и да влязат в сила преди изборите за Европейски парламент през 2019 г.

Предложената реформа на европейските политически партии и фондации отговаря на многократно отправяните от Европейския парламент искания за отстраняване на пропуските в законодателството, водещи до злоупотреби със средствата на европейските данъкоплатци. В някои случаи отделни членове на една и съща национална партия спонсорират създаването на различни европейски партии. Освен това действащият метод на разпределяне на финансирането от ЕС за европейските политически партии не е достатъчно пропорционален на нивото на представителство, постигнато в изборите за Европейски парламент. И на последно място, партиите срещат трудности при изпълнението на изискването за съфинансиране, с което е обвързано получаването на въпросното финансиране.

С предложенията на Комисията ще се създаде по-тясна връзка между реалното представителство и финансирането, като процентът от финансирането, който се разпределя въз основа на реалния дял от дадените гласове, бъде увеличен от 85 % на 95 %. При сега действащата система 15 % от финансирането се разпределят между всички партии, независимо от броя на представляваните от тях гласоподаватели.

 

Контекст:

На 13 септември в ежегодната си реч за състоянието на Съюза председателят Жан-КлодЮнкер заяви: „Нашият Съюз трябва да извърши съществена демократична промяна. Твърде често общоевропейските избори бяха ограничени до нищо повече от сбор от националните кампании. Европейската демокрация заслужава повече. Трябва да предоставяме на европейските партии средствата, които ще им позволят да се организират по-добре.

Увеличаването на демократичната легитимност в ЕС чрез по-активно гражданско участие е сред десетте приоритета на Комисията „Юнкер“ (приоритет 10 — Демократична промяна). За да предприеме по-нататъшни действия за изпълнение на този ангажимент,

 

Следващи стъпки: Двете законодателни предложения, представени днес от Комисията, сега трябва да бъдат приети от Европейския парламент и Съвета по обикновената законодателна процедура, за да влязат в сила. Комисията разчита на бърз и конструктивен дебат, за да могат тези важни промени в демократичния живот на Съюза да влязат в сила възможно най-скоро.