До края на годината можем да сменим личния си лекар

Изборът може да се направи и онлайн

До 31 декември здравноосигурените лица имат право да сменят първоначално избрания личен лекар с друг, който е сключил договор с НЗОК. да сменят личния си лекар, като се регистрират при нов общопрактикуващ лекар. За смяната не се изисква отписване от листата на досегашния личен лекар, тъй като това се извършва по служебен път в РЗОК.

Ако избираме лекар за първи път, можем да го направим по всяко време на годината, но при смяна на едно джипи с друго може да подадем документи два пъти в годината – в периода от 1 до 30 юни и от 1 до 31 декември всяка година.

Желаещите за смяна на личен лекар могат да отидат при лекаря, който са си избрали с формуляр, който е бланка на НЗОК, попълват, слагат саморъчно подписа си, и от този момент фигурират вече в листата на новия лекар. Няма ограничение, нито във възрастта, нито в бройката. Ако бройката надвиши 2500 пациенти, тогава лекарят може да назначи и втори лекар в практиката си.

Изборът може да се направи и онлайн

Изборът (първоначален, временен или постоянен) може да се прави лично от здравноосигурения или от негов родител/настойник и онлайн. За целта лицето трябва да влезе в интернет страницата на НЗОК и от собственото си лично електронно здравно досие да отвори меню „Избор на личен лекар“, откъдето да осъществи избора си на ОПЛ чрез регистрационната форма за избор. Документът, подаван по електронен път, трябва да се подпише с електронен подпис от здравноосигурения или от неговия родител/настойник чрез Персонализираната информационна система (ПИС) на НЗОК. 

От своя страна новоизбраният общо практикуващ лекар(ОПЛ) трябва да попълни своите лични данни и тези на практиката, в която работи. Вписва се и датата, на която здравноосигуреното лице е направило новия избор. От тази дата пациентът може да ползва услугите на здравно осигурителната система и здравно обслужване от новоизбрания личен лекар.

Актуализираните данни се нанасят в здравноосигурителната книжка, която остава за съхранение у пациента, а номерът й се вписва в регистрационната форма за постоянен избор. 

При временно пребиваване за повече от един месец, но не по-дълго от пет месеца, извън района на съответната РЗОК, където е избран постоянният личен лекар, осигуреното лице има право на временен избор на общопрактикуващ лекар, който е сключил договор с НЗОК. 

При временния избор лицето има право да получава първична извънболнична медицинска помощ във всяко лечебно заведение на територията на цялата страна. За целта трябва да попълни регистрационна форма за временен избор на общопрактикуващ лекар. В нея, освен своите лични данни, здравноосигуреният или негов родител, настойник или попечител, трябва да посочи причината за временната промяна на личен лекар.

Важна подробност е, че при извършване на временен избор гражданите се ползват с всичките си права по реда на Закона за здравното осигуряване и на Националния рамков договор. 

Източник: БНР