Лидерите на Г-20 приеха комюнике с много компромиси

Разговорите в кулоарите – акцент и в последния ден от срещата на върха на Г-20

В Буенос Айрес лидерите на 20-те най-могъщи икономики се събраха, за да търсят решение на два основни въпроса: Климатичните промени и реформа на търговията. Те се обединиха около призива за реформа на Световната търговска организация, но останаха разделени по въпроса за глобалното затопляне. Проектът призовава страните от Г-20 да ускорят реформирането на Световната търговска организация с цел приемане на общи правила, които да бъдат спазвани.

Фокусът обаче беше изместен върху горещите теми, като напрежението между Русия и Украйна, убийството на Джамал Кашоги и търговските войни.

Очаквано всички погледи са насечени към двустранните срещи между световните лидери. Владимир Путин се срещна с германския канцлер Ангела Меркел и Френският президент Емануел Макрон.

Срещата между Доналд Тръмп и Владимир Путин беше отменена, но Белия дом потвърди, че в крайна сметка двамата са имали неофициален разговор по време на вечерята снощи. Президентът на Русия изрази надежда, че срещата с президента на САЩ Доналд Тръмп рано или късно ще се състои. „Надявам се, че тази среща все пак ще се състои, когато американската страна е  готова за това“, заяви Путин на пресконференцията в Буенос Айрес.

Комюникето на Г-20

Лидерите от Г-20 подписаха в края на срещата си в БуеносАйрес финално комюнике, в което обещават да поправят световната търговска система. Всички без САЩ остават твърдо и зад Парижкото споразумение за климата.

Доналд Тръмп отхвърли Парижкото споразумение

Държавите от Г-20 се договориха да „подновят  /своя/ ангажимент да работят заедно за подобряване на един основан на правила международен ред. Тази формулировка бе възприето като отстъпка от страна на Съединените щати.

В документа се подчертава, че бежанските кризи по света трябва да бъдат уреждани чрез справяне с причините за тази принудителна миграция, в добавка към ангажимент за отваряне на хуманитарните нужди на хората, принудени да напуснат своя дом.

Руският президент проведе и серия от други важни разговори. В двадесет минутна среща с Емануел Макрон, двамата обсъдиха ситуацията в Сирия, както и напрежението между Русия и Украйна. Френският президент призова към деескалация на напрежението „Виждаме, че ситуацията в Сирия е  сравнително спокойна, но събития от Украйна в последните дни са много притеснителни. Важно е всички страни да продължат да спазват Минските споразумения“, заяви президента на Франция.

Путин предпочете да акцентира върху двустранните им отношения – „Миналата година стокообменът нарасна с 16.5% и тази година темпът на растежа е същият“, заяви президентът на Русия.

Според съветничка на френския президент по време на срещата Путин обяснил на лист  хартия, движението на украинските кораби в Азовско море и своята версия за събитията.

Германският канцлер Ангела Меркел призова за спазване на правото на свободно придвижване на кораби. Двамата с Путин се договориха Русия, Украйна, Германия и Франция да разговарят за събитията в Керченския проток.

Приятелски поздрав и разменени шеги между руския президент и Саудитския принц  и министър на отбраната  Мохамед бин Салман Ал Сауд.

Другите световни лидери обаче не посрещнаха така топло престолонаследника на Риад, за когото това е първи тест на международната сцена, след убийството на Джамал Кашоги. Въпреки това говорител на турския президент Ердоган намекна, че не е изключено двамата да обсъдят ситуацията около покушението в Саудитското консулство в Истанбул. Междувременно съпругата на аржентинския президент Хулиана Авада   посрещна първите дами на прием в луксозната „Вила Окампо“, някогашен дом на прочутата аржентинска писателка и борец за граждански права Виктория Окампо. Всички страни от Г-20 заявиха своя ангажимент към развитието на чиста енергетика. Също така одобриха и план за действие за борба срещу корупцията през следващите три години. Лидерите призоваха за противодействие на използването на интернет за терористични цели и отбелязаха значението на съвместните действия за премахване на причините, които принуждават хората да бягат от своите страни.

* Комюникето на Г-20

Лидерите от Г-20 подписаха в края на срещата си в БуеносАйрес финално комюнике, в което обещават да поправят световната търговска система. Всички без САЩ остават твърдо и зад Парижкото споразумение за климата.

Държавите от Г-20 се договориха да „подновят  /своя/ ангажимент да работят заедно за подобряване на един основан на правила международен ред“ Тази формулировка бе възприето като отстъпка от страна на Съединените щати.

В документа се подчертава, че бежанските кризи по света трябва да бъдат уреждани чрез справяне с причините за тази принудителна миграция, в добавка към ангажимент за отваряне на хуманитарните нужди на хората, принудени да напуснат своя дом.

Хиляди хора изразиха неодобрението си срещу политиката на водещите икономики. Недоволства има и срещу факта, че Аржентина е домакин на толкова скъпоструващ форум. На фона на рекордна безработица и инфлация от близо 40 процента.

Предвижда се следващата среща на върха на Г-20 да се проведе в Осака, Япония на 28 и 29 юни 2019 година.

Източник: БНТ