Нов епизод с казуса „Белащица“

След липсата на резултати, борбата на жителите на седем села продължава със сила, този път в София. На 27 ноември пред Швейцарското посолство, дошлите специално в делничен ден потърпевши предприеха следващата си крачка за разрешаването на проблема със сериозното запрашаване и замърсявъне на въздуха, взривовете в кариерите, замърсяването на водоизточниците и куп други фактори идващи с дейността на находищата за инертни материали на „Холсим“ и „Пътища“, намиращи се в непосредствена близост до селата.


От инициативните комитети на протестиращите, заедно с председателя на „Екогласност“ Емил Георгиев, подготвиха писмо, което да бъде връчено на Нейно превъзходителство г-жа Мюриел Берсе Коен, посланик на Швейцария в България.


„Идеята е, Нейно превъзходителство г-жа Мюриел Берсе Коен да дойде лично и да види с очите си за какво става дума и какъв е нашият проблем. Да видят разрушения ландшафт. Само на място може да се разбере за какъв мащаб става въпрос. Както и, че не се спазват редица нормативни изисквания в работата на швейцарския концесионер „Холсим“,“ сподели Юлия Бачева от инициативния комитет.
Обръщението към посланика на Швейцария е подписано от кметовете на засегнатите села, както и от двата инициативни комитета, действащи в региона. Жителите се надяват, че швейцарското посолство ще участва като медиатор и ще посочи на управата на „Холсим“ съществуващите проблеми.

„Холсим кариерни материали Пловдив“ е дъщерна фирма за България, за това очакваме подкрепа и от по-високите й нива,“ допълни Юлия Бачева. „Предходната проверка на която присъстваха представители на различни институции не завърши удовлетворително за нас протестиращите. Единственото, което разбрахме от нея е, че зам. кмета на Пловдив, г-н Тютюков, подкрепя протестиращите. Фините прахови частици са над допустимите норми и проблемът засяга и Пловдив. Като прибавим към този каменен прах, слизащ надолу и печките на дърва и въглища, с които хората се отопляват, тази мръсна димна пелена се разраства над селата и Пловдив.“, коментира Юлия Бачева за Sofiapress.


Представител на посолството Герасим Герасимов излезе, след което Емил Георгиев го запозна с казуса и му връчи подготвените документи. Г-н Герасимов се ангажира да ги предостави на г-жа Коен, както и да организира среща с нея до края на тази година.

Емил Георгиев и Герасим Герасимов

„Намирайки се при кариерите, преспокойно на места можем да си представим че живеем на червената планета. Има и доказателства за респираторни заболявания. Има напукване на къщите в Белащица. Поражения върху флората и фауната, никакви дейности за рекултивация. Освен това в района се движат много тежки коли, които изнасят материала. Когато има дъжд се получава слуз, получават се и катастрофи на моменти. Заради тези проблеми ние от „Екогласност“ подкрепяме тези хора, търсещи по-добър живот.

Изпратихме три писма до министър Петкова и тя реагира много позитивно, назначиха се две проверки и оттам нататък служителите прикриха нарушенията,“ сподели Емил Георгиев пред медиите.
Концесията приключва през 2019 година, но от „Холсим“ искат нова концесия за още 50 дка. Преди тях, друга фирма има претенции за още 311 дка. Хората са обезпокоени, че освен сигурното умножаване на проблемите им, целият район на връх Калоян ще бъде отнесен, което създава предпоставки за климатични явления в региона.


„Един посланик може да няма власт върху частна фирма, но със сигурност може да дойде на място и да се запознае с обстановката. При всички положения няма как посланикът да не посъветва фирма от негова страна, как да действа в последствие. Писали сме доклади и до ДАНС, защото са застрашени водоизточниците на село Марково. Водата е от национално значение. За това ако от ДАНС обявят че са застрашени, би следвало концесията моментално да се прекрати,“ завърши председателят на „Екогласност“.