Петър Стойчев спечели първия маратон на Антарктида

“Това е една от най-големите ми победи в цялата кариера”

Световният шампион по плуване в открити води – Петър Стойчев, постигна пореден голям успех в кариерата си. Той спечели първия в историята организиран плувен маратон на Антарктида с дължина 1000 метра.

В конкуренцията на 15 плувци от 9 държави, българинът стана шампион с близо минута преднина преди останалите. Типично за този край на света, веднага след като плувците слязоха от кораба на лодките заваля и сняг,като температурата на въздуха  бе около  -2 градуса, а на водата  – 8 градуса.

„Много съм щастлив и доволен от себе си. Имаше леко напрежение в последните дни заради постоянното отлагане на старта, но ето, че вече всичко е в историята и българин е шампион на Антарктида в първото състезание. Изобщо не мислех за друго освен да победя и вдигнах темпото от самото начало. Не исках да рискувам и да се решат нещата в последни момент.Затова си казах, че трябва да бъда силен и бърз от първата секунда. Накрая и малко шоу им направих, като видях, че съм напред с разлика, реших последните метри да ги финиширам на бътерфлай за радост на хората на кораба. Важно е, че всичко мина както трябва“, каза плувецът.

Петър Стойчев

„Преди да вляза във водата температурата на тялото ми беше 37.3 градуса, като стъпих на лодката веднага я измериха и термометърът показа 30.8 градуса. Пулсът преди старта бе 92 удара в минута, а след това в еуфорията забравих да го измеря. Но бързо се възстанових и сега се чувствам прекрасно.Това е една от най-големите ми победи в цялата ми кариера. Само Антарктида не бях плувал, а сега вече съм първия победител в маратонско плуване на Седмия континент. На кораба има около стотина души, които ме поздравиха за успеха и сега ще изпием по чаша вино. Благодаря и на моя екип за подкрепата и съдействието през цялото време на експедицията. Това е една от най-големите победи в цялата ми кариера“ допълни 42-годишният българин.

Времето за което носителят на 11 купи по плувен маратон преодоля дистанцията бе 11:08:31 минути.

Източник: NOVA TV, Снимка:Pixabay