Алма Матер чества своя патронен празник – навърши 130 години

Свободният човек е търсещият и даващият

В Деня на Свети Климент Охридски най-старото училище –Софийският университет, чества своя празник. Той започна с литийно шествие и връчване на награди на отличилите се студенти.

„Годината е юбилейна не само за първото българско висше учебно заведение, но и за висшето образование в България. С тези думи ректорът на Софийския университет „Св.Климент Охридски” проф. Атанас Герджиков отбеляза на тържествена церемония в Аулата патронния празник на университета. „Софийският университет е университетът с главна буква”, изтъкна Герджиков. Университетски и факултетни събития, изложби, форуми и международни конференции са част от юбилейната програма през цялата година. Кулминацията на празника ще бъде на 8 декември, като ще бъде отбелязан с официална церемония и концерт в Народния театър„Иван Вазов”. Бездуховният човек, колкото и да е осигурен материално, не е щастлив човек, смята Герджиков. Медиите критикуват естетика и послания, които самите те предлагат на зрителите ежедневно, коментира Герджиков по повод рекламния клип на университетската телевизия „Алма Матер”, който предизвика бурно обществено недоволство.

Опитът за изява на студентите започна с  откровен гаф

Ректорът се извини за откровено сексистката реклама, която телевизия „Алма Матер” разпространи в социалните мрежи. Това е първият публичен коментар на ректора за скандала, след като клипът беше разкритикуван и свален от интернет: „Опитът ни да осигурим място за изява на студентите започна с грешка.Ние приемаме тази справедлива критика и се извиняваме за допуснатата грешка”, заяви той.

Ректорът отбеляза, че СУ е най-старият и най-голям университет в България, предлагащ най-високо качество на образованието и даващ най-високи научни резултати. Университетът предлага обучение в бакалавърски специалности, над 400 магистърски и близо 200 хиляди студенти във всички образователни степени.

Вицепремиерът Илияна Йотова беше гост на тържественото отбелязване на празника. „Софийският университет „Св.Климент Охридски се превърна в център на съпротивата срещу отказа от духовност и култура, от образование и просветителство. Най-важният урок, който научих тук, е че свободният човек е търсещият и даващият, а знанието ражда свобода, каза още вицепрезидента. От името на президента тя връчи плакет за цялостната дейност на Софийския университет.

Източник: bTVnovinitr.bg; Снимки:Facebook