Кой е най-добрият молив за рисуване – съвети и препоръки

Типът молив е далеч по-важен от това какъв е неговия бранд. Зад тази позиция се подписва Калая Уотърс, илюстратор, който работи в Soho Art Materials. “Моливът, без който не мога да живея – без да има абсолютно никакво значение на чия марка е – е 2B или 4B.” – разказва тя – “По-мек е от стандартния молив, който обикновено използваш и дава далеч по-голяма свобода.”


Моливи се означават в зависимост от това, къде те попадат на графити скалата HB и цифровата скала. На скалата “H” се отнася до твърдостта на молив, докато “B” означава неговата “чернота”. Тези букви обикновено се придружават от число. Има и степени на H и B, например 3B, като колкото е по-голямо числото преди Н и В, толкова е по-твърд или съответно по-мек моливът: H (твърд), HB (среден), B (мек).


Каролин Уивър, горд собственик на CW Pencil Enterprice в Ню Йорк, отбелязва, че архитектите и хората, които правят технически чертежи, предпочитат по-твърди моливи, защото правят по-фини линии. “Хората, които правят бързи скици, предпочитат по-меки моливи, защото са по-тъмни, по-гладки и могат да бъдат размазани или смесени”, разказва тя.


Пефректният молив, в който да инвестирате


По отношение на марките, Уотърс е категорична, че не може да се сбъркате с Фабер-Кастел, въпреки че тя също е фен и на бранда Кретаколор. “Харесва ми качеството на олово”, казва тя за него, защото “никак не е лесно да се счупи за разлика от някои други марки”. Докато повечето хора не ходят в Soho Art Materials с предварително утвърдено предпочитание към специфична марка за молив, тя казва, че повечето нейни клиенти в крайна сметка купуват или моливи Кретаколор, или избират Derwent.


Сам Лий, който работи в Apple Art Supplies (близо до кампуса на Института “Прат” в Бруклин), предлага също така и моден мотив Derwent, ако можете да си го позволите,разбира се: “Те са малко скъпи, но пък определено са еталон за качество.”


Ако парите не са проблем, кой е най-добрият сред добрите или иначе казано – кой е кадилакът на моливите? Уотърс гласува за “Перфектния молив” на Фабер – Кастел. Той може да се похвали с вградена гума и острилка и идва със специално изработен капак.
Лий, който рисува комикси и скици като хоби ни насочва към блестящата метална повърхност на механичните моливи: “Обикновено използвам Алвин Драфт – Матик” – споделя той – “Харесва ми да държа нещо наистина тежко в ръцете си. Освен това има изключително мек рисунък.”
Най-добрата опция при ограничен бюджет
Когато става въпрос за начинаещи, Лий винаги ги съветва да опитат с по-евтини варианти като за начало. Техниката на новаците често е в състояние да “разруши” техните моливи и те само ще са похарчили пари на вятъра. В този случай всеки среден клас като ценен е удачен вариант, с който да се започне.
За тези, които искат да експериментират
Търсите вариант извън кутията? “Ние разполагаме с моливи, които не са моливи”, предлага Уотърс, сочейки към моливи, изработени от черен въглен. Те са идеални, ако търсите дълбокия тъмен пигмент, съчетан с контрола и чистотата на графитения молив.
“Много марки лансират своите акварелни моливи”, продължава Уотърс, отбелязвайки, че те са “основно водоразтворими”. Тя добавя, че работейки върху своите илюстрации ѝ харесва да работи с акварел и тези моливи доста наподобяват на такъв, след като добавите вода.
Дръга опция е да използвате части от графити, за да изработите свои собствени моливи като конструирате от суровия материал желаната форма. Този вариант е идеален за по-мащабни произведения, при които фините линии на средене по размер молив могат да се изгубят.
За истински пристрастените към рисуването и чертането с графит звукът от полагането му върху хартията, усещането в ръката и дори миризмата могат да въздействат надъхващо: “Има нещо особено готино в това да разполагаш с правилното “оръдие”, дори и това да е просто един молив.” – “Кара ни да се чувстваме по-мотивирани и вдъхновени, усещането е сякаш те са изработени именно за нас и ни пасват идеално.”