Швейцарска фирма унищожава природата в България

Селата Гълъбово, Белащица, Марково, Брани поле, Цар Калоян, намиращи се в близост до град Пловдив са застрашени

https://youtu.be/wFeoqWwMnag

Днес, 04.07.2019 година в БТА се проведе пресконференция на партия ”ПК Еколгласност” – с председател инж. Емил Георгиев и представители Димитър Йовков – зам. председател на ПК Екогласност, г-н Павел Гемишев- общински съветник от община Родопи и жител на село Белащица, както и  г-н Спасимир Спасов – член на инициативен комитет ”Стоп на кариерата в Белащица” и жител на село Гълъбово.

инж. Емил Георгиев, г-н Павел Гемишев- общински съветник от община Родопи и жител на село Белащица, както и г-н Спасимир Спасов – жител на село Гълъбово

По време на пресконференцията инж. Емил Георгиев показа графики, снимки и документи, които доказват нарушения на редица закони от страна на  “ХОЛСИМ КАРИЕРНИ МАТЕРИАЛИ ПЛОВДИВ” АД, регистрирана в Швейцария и разказа за рязкото, влошаване на екологичната обстановка и  качеството на живот в региона. Инж. Емил Георгиев сподели:

Алармираме, че се оформя голяма екологична опасност от унищожава връх Калоян, той е на път да изчезне. Също така белодробните заболявания на местното население вече са факт, особено сред децата.

В резултат на взривни дейности сериозно са превишени нормите за запрашаемост на въздуха. По думи на лекари, живеещи в Белащица, от 2001 година насам рязко са се увеличили белодробните заболявания – над 10 пъти.

Червена линия – периметър на концесионен договор, синя – искана концесия, бял фон – извършен добив на инертни материали

Запрашаемоста вреди  и на овощните и лозови  насаждения, разположени в близост до кариерата.

От взривните дейности  има много напукани къщи в Белащица. Участъкът от пътя в района на кариерата е силно замърсен с отпадъци от производствената дейност, които  формират гъста покривка върху асфалта до степен, че  пътната маркировка не се виждат от водачите на МПС, които се движат по този път, който е част от републиканската пътна мрежа и се създават условия за ПТП.

Изразяваме неудовлетворение от пасивността на ръководството на МОСВ. Все още нямаме основание да твърдим, че то прикрива нарушенията, но имаме достатъчно основание да твърдим, че  ръководството на РИОСВ – Пловдив прикрива нарушенията на фирмата концесионер. Последното наказателно постановление е издадено некоректно от юридическа гледна точка и то с лекота бе отхвърлено от съда.

https://youtu.be/ev5Ea03nVTw

Има наказателно постановление на Министъра на енергетиката от 21.05.2019 г. от което става ясно, че ”Холсим кариерни материали Пловдив” си позволява да добива природни богатства извън границите на предоставената му концесия. Нарушаването е осъществено в периода между месец ноември 2017 г. и датата на проверката на място – 30.08.2018 г.  и представлява нарушение на чл. 4, ал.2 от Закона за подземните богатства и подлежи на налагане на административно наказание.

https://youtu.be/RVbRW43sIG8

Освен това съгласно чл. 240а от НК извършването на добив на подземни богатства без предоставена концесия, е инкриминирано деяние и подлежи на наказателно преследване.

Внесени са сигнали до Държавна агенция ”Национална сигуност”, Министъра на енергетиката, Министъра на околната среда и водите, както и до НАП. Ако не бъдат взети мерки ще сезираме Еворпейската комисия за незаконен добив, унищожаване на природа и заплаха за здравето на живущите в района.