Българка е абсолютен световен шампион в бойните спортове

Албена Ситнилска се готви за ново предизвикателство

Ударна доза нежна сила. Албена Ситнилска е многократна европейска и световна шампионка в таекуондото и кикбокса. Тя може да неутрализира противника си за секунди. А в момента се готви за ново предизвикателство – бой в клетка с достойна противничка.

Албена Ситнилска  е в бойните спортове от 1997 г. Решението го взима когато е още ученичка и решава да се запише в някакъв спорт, и първото което е видяла е залата по таекуондо в София. В нея заварват състезатели, които са се завърнали съвсем със скоро със медали и купи от състезания, което много я е впечатлило – „Блеснаха медалите, привлякоха ми окото и реших, че това е моят спорт, трябва да го пробвам и оттогава до  днес не съм спирала” – казва Албена Ситнилска.

Албена Ситнилска с една от спечелените награди

Преди да влезе в залата мислите са й били насочени към дизайнерството, но както казва живота крие изненади и не знае на къде ще я насочи той.

Една година след като влиза в залата е първото й състезание, което не е било от най-сполучливите.- „Изкараха ми въздуха, майка ми веднага реагира, че този спорт не е за мен, но тъй като ме привличат трудностите, реших да продължа” – спомня си Албена Ситнилска.

Първата й голяма победа е европейската титла по таекуондо през 2004 година. – „Беше пред българска публика, уникално преживяване, чуваш как всички те подкрепят, адреналина е на макс, и те кара да се чувстваш невероятно” – споделя световната шампионка.

След спечелването на първата си титла Албена споделя, че не е станало по-лесно за нея, защото когато спечелиш една титла, трябва да я защитиш следващия път, т.е. да тренираш още повече за да си сигурен в себе си, и в силите си.

В големите спортове много често се случва така, че спортистът тъкмо започва да постига успехи и идва някаква тежка контузия, която или го връща в първи клас образно казано, или може да го откаже въобще от спорта. И при Албена, както и при други спортисти е имало контузии, една от които е скъсване на коленни връзки и възстановяване цяла година, последвано и от майчинство с което стават две. – „Един месец след раждането на детето се върнах отново в залата” – разказва Албена.

След толкова години в спорта, дали би довела дъщеричката си в залата да тренира, дали би я насочила по същия път, Албена отговаря – „Като се замисля, тя няма много избор, защото аз съм непрекъснато в залата, баща й, моят съпруг ми е треньор и той е в залата, така че ще израсне там. Спорта ще й даде на нея, това, което дава и на мен – емоции, характер, изгражда те като човек. Искам и тя да мине по този път, за да може да усети как спорта те прави един много по-добър човек” – не крие амбициите си Албена.

Най-голямото й удовлетворение е, че успява да съчетае тренировките, майчинството, семейния живот, работата.- „За нас със съпруга ми залата е като втори дом и сме навсякъде заедно, едно сплотено семейство сме. Със него се запознахме в залата на тренировка, свали ме с едно „малаши”, и казах това е, стабиуен е! – шегува се Албена.

В свободното си време Албена Ситнилска се занимава като графичен дизайнер и отделно работи във фитнес, като инструктор. – „Аз съм човек на изкуството, обичам много да рисувам, а и това съм завършила, правя дизайна на всички таекуондистки грамоти, медали. Освен, че съм направила дизайна им,съм ги и спечелила. Имам стена на славата във вкъщи, където съм си ги подредила, но вече почти няма място”.

Най-голямата мечта на световната и европейска шампионка е да успее да възпита детето си да е със силен характер, да й даде пример със това което e, и което постига в момента и занапред.

Албена Ситнилска ще можем да я видим и подкрепим на живо в зала „Универсиада” на 9 февруари т.г. на FSС-турнир, едно грандиозно шоу, където ще има К1 среща в клетка с азарбейджанска противничка.

Източник NOVA, снимки Facebook