Новото летище “Истанбул” – изградено със стъкло от България

До края на проекта през 2028 г. –  до 200 млн. пътници годишно

След като премина през строителни проблеми, финансови препятствия и грандиозно откриване, новото летище на Истанбул, което даде заявка да бъде най-голямото в света скоро ще заработи на пълни обороти, което ще увеличи въздушният трафик през нашата страна многократно. На това летище ще оперират над 100 авиокомпании, които ще осигуряват полети до 300 дестинации по цял свят. Площта на която се простира летището е рекордните 76 кв. километра.

Огромното съоръжение е мегапроект за 11 милиарда долара, който е най-скъпият в историята на Турция /поне докато бъде построен Канал Истанбул, за да облекчи трафика през Босфора/ и особен повод за гордост на президента Реджеп Ердоган.

Задачата на грамадната аерогара е да бъде ключов транспортен хъб между Европа, Азия и Африка, като още през тази година трябва да обслужва 90 млн. пътници, а до края на проекта през 2028 год. капацитетът й ще бъде увеличен до 200 млн. пътници. Освен, че ще увеличи въздушният трафик над България с около 20%, повишавайки приходите от транзитни такси, новото летище е свързано и по друг начин със страната ни – то е изградено със стъкло, разработено и произведено в България.1

Над 16 000 тона стъкло произведено в България краси мегалетище “Истанбул”

При изграждането на новата аерогара на Истанбул е използвано много стъкло – общо 200 000 кв.м. стъклопакети /или над 16 000 тона стъкло/. 44% от облицовката на летищните фасади е от този материал. С него са покрити вертикалните фасади на централния пътнически терминал, терминалните блокове, куполите, осигуряващи светлина в сградата, ръкавите за отвеждане на пътниците от и към самолетите и т.н.

Основният доставчик е турският стъклен гигант “Şişecam Flаt Glаѕѕ” (“Шишeджaм”) и неговият супермодерен завод за плоско стъкло „Тракия Глас България“ в Търговище.

Тъй като е много широк и не особено висок, централният пътнически терминал разчита на естествена светлина, осигурена от 450 стъклени купола в различни форми, чиято площ е над 30 000 кв.м.

В българската фабрика се изработва специално стъкло, със сребърно покритие, което отговаря на строги изисквания за здравина, звукоизолиране и пропускливост на светлина и топлина, така че да  гарантира светлинен и енергиен баланс в терминала. Събрани са обстойни метеорологични данни за района за период от 50 години, за да се измери силата и посоката на вятъра и да се предвиди устойчивостта на стъклото. То е закалено и звукоизолирано, така че да издържи както на натиска от големи количества сняг, така и на шума от въздушния трафик/на места стъклото понася до 45 децибела/. 

Петте терминални блока са покрити с 57 000 кв.м. стъкло или 13 000 стъклопакет, а ръкавите – с още 54 000 кв.м. стъкло, съставено от 12 000 стъклопакета. Огромните количества стъкло са не само производствено, но и голямо логистично предизвикателство. Фабриката в Търговище организира и координира доставките, получавани от 5 от най-големите производители на стъклопакети в Турция, а през нея преминават стотици камиони. Само за челната фасада на централния терминал са необходими 8000 стъклопакета, които са транспортирани с 370 тира до мястото за монтаж. За терминалните блокове и ръкавите са използвани още над 340 тира.

„Şişecam Flat Glass“ е най-голямата компания за производство на стъкло в Европа и един от световните лидери в тази дейност. Произвежда и продава разнообразни продукти от плоско стъкло за целия свят.

Компанията има ключов принос за развитието на българската индустрия, тъй като е най-големият инвеститор на зелено в страната, с общи вложения от над 1 млрд. евро, и осигурявайки над 3000 работни места.

„Проектът за най-голямото летище в света е гордост за нас – „ŞişecamFlat Glass“ и за нашия завод в Търговище. Той е постижение и за българската индустрия – тъй като стъклото е не само разработено и произведено в България – от български специалисти, с български пясък, сода и каолин, но и с помощта на редица наши доставчици, подизпълнители и партньори“, казват от компанията.

Проектът трябва да бъде напълно завършен през 2028 година, а прогнозите са, че тогава броят ще се увеличи до 200 милиона пътници годишно. Това означава, че новото летище в Истанбул ще успее да изпревари най-натоварената аерогара в света – “Наrtѕfіеld -Јасkѕоn” в Aтлaнтa. 

От местното издание “Yeni Safak” изчисляват, че летището ще генерира 26 милиарда евро или над 30 милиарда долара приходи за правителството.

Източник News.bg, ТВ Европа