Световният дизайнер Иван Донев ще обучава млади таланти на изложението “ТексТейлър Експо 2019”

Известният творец стана първият български дизайнер, представил своя колекция в най-голямата зала на  Лондон

Изключително успешният  дизайнер Иван Донев ще бъде специален гост на изложението за текстил и мода „ТексТейлър Експо 2019“, което ще се проведе от 7 до 9 ноември в Международен панаир Пловдив. Уникалният творец със световно  признание ще води уъркшоп за млади таланти.

В продължение на два дни той ще покаже на начинаещи дизайнери не само как да създават модели, а и как да изградят своя визия и да наложат себе си като бранд, оставяйки отпечатък в  модата. Участниците в уъркшопа ще научат как да представят своите проекти пред специализирани критици  и как да реализират моделите си, за да бъде идеята им  достъпна за широката публика и потенциални клиенти. Иван Донев ще демонстрира и тънкости за изработването на всеки детайл, за да се получи качествена реализация на творческите идеи. Така Дизайнерската работилница на „ТексТейлър Експо 2019“ ще помогне за развитието на новото поколение в българската мода.

Иван Донев е роден в Пловдив, но живее и работи в Рим, където през 2011 г. се дипломира в Международната академия за висша мода „Коефия“. Скоро медиите  го обявяват за „осиновеният стилист от италианската висша мода“.

Иван Донев с един от своите шедьоври на изложба в италианския замък „Санта Севера“, организирана от посолството на Япония в Рим. Роклята, изработена от 200 метра тюл и 16 метра дантела, бе показана преди това на бляскав благотворителен спектакъл в „Роял Албърт хол“

Негови модели обличат личности от целия свят за едни от най-престижните събития,  като Фестивала на киното във Венеция, Нощта на звездите в Холивуд, Гала вечерята на наградите „Оскар“ , благотворителната вечер на сър Елтън Джон в Лос Анджелис, наградите BAFTA, филмовия фестивал NAPA Valley Film Independent  Spirit  Awards Hollywood. Актрисите Брияна Евиган, София Милош ( „Местопрестъплението: Маями“), Кристина  Очоа  („Blood Drive“ ), певицата Дая (носител на  приз „Грами“), певицата Mýa („Мръсни танци: Хавански нощи“), Падма Лкшими (носител на награда  „Еми“), лейди Виктория Фредерика Изабела Хърви и много други са сред почитателите на Донев. Той е носител на 15 международни награди, сред които  Оскар RCC  за мода, категория „Най-добър интернационален дизайнер“ – Чикаго, САЩ, и  CertiLuxe Award 2013 за иновации, уникалност и  качество в модния дизайн от Седмицата  на   дизайна в Милано, Италия. Талантливият творец се изявява и като университетски преподавател.

Дизайнерската работилница на Иван Донев ще бъде основен акцент в програмата на „ТексТейлър Експо 2019“. Престижното изложение показва технологии, машини, аксесоари,  иновативни колекции и готови облекла. То събира водещи производители и търговци от модната индустрия. Демонстрира ефективни решения за развитието на отрасъла не само у нас, а и в целия Балкански полуостров. В предстоящото второ издание на деловия форум чуждестранното участие ще бъде разширено с присъствието на фирми от Китай.  Очакват се над 3000 посетители специалисти от България  и Европа.

Снимка: Личен архив на Иван Донев