Велико Търново е домакин на втората национална учителска конференция

Насочена е за развиване на медийната грамотност и дигиталните умения на учениците от 1 до 12 клас

От 22 до 24 ноември в гр. Велико Търново ще се проведе втората национална методическо-практическа конференция за учители за развиване на медийната грамотност и дигиталните умения чрез модел на преподаване на учебно съдържание от 1 до 12 клас. Участието в събитието носи 3 кредита.

Конференцията“Холистичен модел за развиване на дигитално-медийната грамотност на учениците на базата на учебните програми и съдържание“ е втора по рода си след националната конференция „Как да преподаваме медийна грамотност в училище – методи и практики“, която се проведе на 10 ноември 2018 г. в София.

РЕГИСТРИРАЙ СЕ ЗА УЧАСТИЕ ТУК 

Конференцията е за действащи учители. Организаторите поемат разходите за храна и ако участникът е от друго населено място – за хотел. Транспортните разходи се поемат от самия участник, който трябва да внесе и 12 лева такса за издаване на сертификат за 3 кредита.

ПРОГРАМА НА КОНФЕРЕНЦИЯТА

Първата конференция предостави възможност на над 80 учители от цялата страна да се запознаят и след това да изпробват на практика методика за обучение по медийна грамотност на ученици от 1 до 12 клас, базирана на учебните програми и учебното съдържание по различни предмети и за различни класове. След обучението десетки учители създадоха свое собствено съдържание, базирано на методиката, което стана достъпно на техните колеги от цялата страна и на МОН.

По време на конференцията участниците ще се запознаят с разработена с участието на МОН и действащи учители методика на преподаване на задължителното учебно съдържание по различни предмети с фокус върху развиването на такива ключови умения на XXI век каквито са медийната и информационна грамотност, дигитална грамотност, работа в екип и въвличане на родителите в развиване на уменията. Те ще имат възможност в работилници да изпробват на практика методиката и след това да разработят в съответствие с нея планове за занятия по различни предмети и конкретни уроци. Най-добрите планове за занятия ще попълнят библиотеката с разработени от учители планове за уроци.

Конференциите се организират от Националния център за безопасен интернет, в лицето на Фондация „Приложни изследвания и комуникации“ и Асоциация „Родители“, с подкрепата на Фондация за свободата „Фридрих Науман“.

Национална мрежа за децата

Източник: safenet.bg Снимка: pixabay