Премиера на „Розата на Балканите” от проф. Иван Илчев

Изданието включва два тома: том I обхваща историята на България до края на XIX век, а том II – историята на България през XX век

Изданието е с подзаглавие „Кратка българска история за любопитни читатели” .

„Искаше ми се да нарисувам картина, по-различна от обичайно поднасяната в научните издирвания. Не съм сигурен колцина от сънародниците ни сега могат да се огледат в историческите проучвания и да кажат: „Това се отнася за мен“. История, която да не съдим с днешните ни мимолетни пристрастия, а която да обглеждаме любовно и с разбиране. Да се отдалечим от нея и да присвием очи, за да опитаме да разберем цялото, което се крие зад донякъде хаотичните факти, събития и непредсказуемите действия на отделни личности”,  подчертава авторът.

Проф. дин Иван Илчев е роден на 25 юни 1953 г. в София. Български историк, ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в периода 2007 – 2015 г., член-кореспондент на Българската академия на науките от 2012 г. Бил е гост-професор в Държавния университет на щата Охайо, Калъмбъс и Мерилендския държавен университет, Центъра „Уудроу Уилсън“, Вашингтон, САЩ, Университета на Чиба, Япония. Автор е на книгите: „Докосвания до Америка“, 2003; “La rose des Balkans. Histoire de la Bulgarie des origins‚ nos jours”, 2002; „По на Запад, най на Запад – Япония. Писма на един гайджин.“, 2001; „Родината ми – права или не! Външнополитическата пропаганда на балканските народи, 1821-1923 г.“, 1995; „Рекламата през Възраждането“, 1995; „България и Антантата през Първата световна война“, 1990; „Уинстън Чърчил и Балканите“ (с Г. Гунев), 1989.

Изданието се реализира с подкрепата на Национален дарителски фонд „13 века България”.

Премиерата на двутомното издание “Розата на Балканите” от проф. Илчев ще се състои на 31 октомври /четвъртък/ от 17.00 ч. в Аулата на СУ „Св.Климент Охридски” Книгите ще бъдат представени от Ангел Димитров.

Автор: Изд. „Колибри”