Атанас Мацурев представя изложба “Рисунки”

Изложбата „Рисунки“ на Атанс Мацурев ще представи  откровени и нежни образи от неговия реалистичен, но и магически свят. Вдъхновени от най-простите, но най-истинските неща, творбите му преразказват истории и носят първородната емоция породена от съзерцанието от натура. Материалите като акварел туш и въглен, се превръщат в проводник за идеите на  автора. Деликатният рисунък и откровеният творчески израз на Атанас Мацурев имат силата да отвеждат наблюдателя в свят някъде много близо до действителността, но същевременно магически  уединен, свят в който всяка съставна част, съществува най-съвършеният си вид.

 Атанас Мацурев е акварелист – реалист, но работи и  в стилистиката и на магическия  реализъм . Роден е през 1975 в гр. Банско, завършва гимназия с профил  дърворезба , макар  или  може би  заради това, че няма академично образование днес той един от най-големите таланти в акварела в световен мащаб. Негови работи присъстват  във всички съвременни каталози за акварел. Носител е на престижни отличия в България и чужбина, а творческата му биография е богата и разнообразна. Трудно е да се преброят участията му в изложби, а „Рисунки“ ще бъде  16та самостоятелна изложба за художника.
Един от най – големите съвременни китайски  художници Jiang Zhen Li лично го  кани да вземе участие и да направи демонстрация пред студенти  в Правителствена програма провеждаща се в Архитектурен резерват в  Югоизточен Китай.
 Тази програма се провежда за седма година  и се канят по четирима лектора всеки път, поканата към Мацурев е абсолютен  прецедент, тъй като той  е първият  чуждестранен  художник, които ще вземе участие в нея. Поредно признание за Атанас Мацурев  е номинацията  му от  шотландския акварелист Angus McEwan да участва в биеналето в град Фабриано, Италия където изложбата  му  ще е експонирана  в музея Museo della Carta e della Filigrana.Световният  лидер  производител  на ръчно правени четки Rosemary& Co пускат  две серии четки на името  на Атанас Мацурев.
Илюстратор е на 2 книги издадени в Канада, а негови картини са притежание на частни колекции и галерии в България, Испания, Tурция, Великобритания, Гърция, Холандия, Белгия, Канада, Норвегия, Франция, Унгария, Италия, Китай, Русия, Германия и САЩ. С днешна дата Атанс Мацурев живее и работи в София, но паралелно с това води майсторски класове в Европа, Азия и  Русия.  За изложбата си в галерия „Нюанс“, художникът е подготвил монохромни творби, вдъхновени от любимите му сюжети.