Бизнесът поема ангажимент за образование от 21 век

  • 27 са първите български оранизации, приели Националния план за действие в изпълнение на Европейския пакт за младежта
  • Осем приоритета на промяната, които включват всички актьори: учители, ученици, родители, училища и университети, отделни компании и браншови организации, както и подкрепящи неправителствени организации са заложени в Националния план

 

Светът се променя, младите се променят, образованието се променя, бизнесът също. Младите хора очакват работата им да има смисъл, да носи ползи и за обществото“, заяви г-н Жак Спелкинс, член на борда на CSR Europe, по повод подписването на Националния план за действие в изпълнение на Европейския пакт за младежта.
Пактът за младежта е инициатива на най-голямата европейска бизнес мрежа на отгворния бизнес, CSR Еurope, и Европейската Комисия и цели да подобри възможностите на младите хора за работа чрез създаване на бизнес-образователни партньорства и осигуряване на нови стажове или възможности за първа работа.  Това „партньорство“ е новата норма на поведение в Европа. Бизнес лидери и образователни институции от Съюза създадоха над 23 000 партньорски проекти, а смислените чиракувания, стажове и стартови работни позиции са вече над 160 000 в Европа.

Националният план за действие предвижда осем приоритетни области на работа, концентрирани върху подобряване качеството на образованието, подготовка на учители, активно включване на компании и родители в управление на образователните институции, персонализирано образование и ранно професионално ориентиране за всяко дете. Българският документ е един от приетите 24 национални планове, а участниците излязоха пред Европейската комисия с три общи предложения за нови политики:

  1. Да направим партньорството между бизнеса и образованието новата норма.
  2. Да направим обучението и стажуването равен избор за всеки.
  3. Да развиваме предприемачеството, предприемчивостта и социалните умения на всички образователни нива.

Планът е покана за партньорство и съвместна работа, призив към всеки заинтересован.

„Отговорният бизнес е сила за добро: неговата роля е да бъде иновативен не само в услугите и продуктите, които предлага, но и да работи в полза на обществото като успява изпреварващо да разпознае предизвикателствата, да търси, инвестира, експериментира и предлага решения“, сподели Огнян Траянов, председател на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН.
Като първи стъпки в реализацията му той посочи:
„Основният ни подход е да работим с браншовите организации, които да разпознаят кои са ключовите професии за тях, за техния бранш, да насочат усилията си с професионалните организации и заедно да работят с подрастващите – да привлекат интереса, да спечелят доверието към тази професия и след това вече да помогнат за правилна подготовка и изграждане на специалисти”.