Германия намалява данък изкуство. Ще помогне ли това?

 

Изкуството в Германия може скоро да стане по-евтино, пише изданието artnet. Новоформираното германско правителство възроди възможността за повторно въвеждане на намалена ставка на ДДС върху произведения на изкуството в коалиционно споразумение между дясноцентристката партия на Ангела Меркел и Партията на свободните демократи.

В публикуван наскоро документ, очертаващ общата законодателна програма, коалиционното правителство призова за намаляване на ДДС: “Ние се ангажираме да прилагаме намалената ставка на ДДС върху произведения на изкуството, електронни книги и други електронни медии, които се търгуват на европейско равнище. Работим за гарантиране на реализирането на предишните законодателни условия в областта на изкуството преди 2014 г. “(Преди 2014 г. произведения на изкуството са обложени с намалена ставка от седем процента, но след това са били обект на същата обща данъчна ставка от 19%, при която повечето други стоки и услуги се облагат с данък).

Германия има един от най-строго регулираните пазари на изкуство в света.

Това е единствената европейска страна, която изисква дилърите да плащат 4.2% от всяка продажба на държавния пенсионен фонд за художници, а изменението на законодателството за защита на културното наследство поставя строги насоки за износ на културно значими произведения на изкуството. Критиците твърдят, че увеличаването на данъците през 2014 г. и други политики са навредили на конкурентоспособността на германския пазар на изкуство, в сравнение с други страни като Великобритания и САЩ.

Когато се изправи пред перспективата да плати почти 20% над цената, продавачът в Берлин, Ян Вентроп, твърди, че дори богатите колекционери биха предпочели да купят сравними произведения на изкуството другаде за по-малко. “Тъй като художниците често са представени от няколко международни галерии, при сегашните обстоятелства немските колекционери предпочитат да купят произведения извън Европа, защото не трябва да плащат ДДС“, обяснява Уинтер. “След завръщането си в Германия, те трябва да заплатят само 7% вносно мито. Дори и с разходите за транспорт, те могат да спестят много пари. Колкото по-скъпо е произведението, толкова повече те пестят“.

Според базирания в Берлин дилър Йохан Кьониг намаляването на ставката на ДДС може да донесе част от този изгубен бизнес обратно в Германия. “Намаляването на данъка върху продажбите със сигурност ще доведе до стимулиране на (немския) арт пазар, особено сред европейските и немските колекционери”, казва Кьониг. “Най-малкото германският пазар на изкуство ще компенсира неблагоприятно положение”.

Други обаче са по-малко оптимистични. Берлинският дилър Хендрик Беринсън вярва, че години правителствено регулиране са наложили непоправими данъци на пазара в страната.

“Германският пазар на изкуство е системно подтискан от правителството от години, с все по-голям брой безсмислени мерки и е бил  преместен в чужбина и оставян на чужди конкуренти”, каза Беринсън пред artnet News. “Намаляването на ставката на ДДС няма да може да спаси нищо и изглежда по-скоро като поредната измама при мразената търговия с изкуство. Нанесените щети са необратими и ние можем само да разтърсим главите си и да гледаме как част от нашата култура се спуска в канала”.