Драматичен доклад доведе до връщане на 26 артефакта от страна на Франция в Бенин. Ще последват ли примера други страни?

Някои френските музеи се опасяват, че позицията на Емануел Макрон ще отвори “кутията на Пандора” под формата на поредица от реституционни искове.

Двадесет и шест бронзови артефакта, иззети от Бенин по време на колониалната епоха, ще бъдат върнати обратно от Франция в страната, откъдето произхождат. Новината дойде предишния петък, по време на заседание в Елисейския дворец. Неговите препоръки към френския президент Емануел Макрон бяха да приеме постоянна програма за реституция на цялото изкуство, взето “без съгласие” от Африка по време на колониалната епоха.

Докладът от заседанието, озаглавен “Към нова релационна етика” бе посрещнат с ужас от страна на някои френски директори на музеи и галерии. Те се опасяват, че това ще отвори “кутията на Пандора” с поредица от реституционни искания, които ще изпразнят френските музеи и техните колекции с артефакти, символ на културно – историческото наследство.

Макрон поръча изготвянето на доклада през март тази година, след отправеното от него изявление в Уагадугу миналата година. В него той заяви, че иска да види реални условия за репартиране на африканското културно наследство в рамките на следващите пет години.

По време на презентацията на доклада в петък Макрон призова френските музеи да започнат работа с техните африкански партньори по организирането на връщанията. Той също така препоръча и бързо създаване на онлайн опис на колекциите с африкански произход в музеите, включващи систематични изследвания техния произход.

Въз основа на предложение на френското Министерство на културата Макрон нареди незабавно връщане на 26 произведения, поискани от властите на Бенин. Те включват три статуи на царете на Абомей, тронове и врати с декоративни орнаменти, статуя на бог Джо, всички те ограбени по време на кървавата обсада на генерал Дод на двореца Беханзин през 1892г. В Бенин те ще бъдат представени пред обществеността в контекста на амбициозен проект за нов музей.

Изявлението на Макрон в Елисейския дворец предполага, че може да има промяна във френския закон за неприкосновеността на обектите 

предполага, че може да има промяна във френския закон занеприкосновеността на обектите в националната колекция. “Ще бъдатпредприети оперативни и, ако е уместно, законодателни мерки, за да се позволи на тези произведения да се завърнат в Бенин, придружено от обстоен ноу – хау намузея, който ги е съхранил досега”, каза Макрон.

Франция започва с предмети от Бенин, защото до момента тя е единствената страна, от която  получено официално искане. Но реално става дума за над 90 000 произведения, с  географски произход на  юг от Сахара, разпръснати из френски обществени колекции.

Френският президент призова министерствата на културата и външните работи да предприемат стъпки, за да гарантират, че “африканската младеж ще има достъп и в Африка, а не само в Европа до собственото си  културно – историческо наследство като част от общото наследство на човечеството”.

в национа

предполага, че може да има промяна във френския закон за неприкосновеността на обектите в националната колекция. "Ще бъдат предприети оперативни и, ако е умес