Има ли пазар за дигиталното изкуство? Phillips отговаря

Daata Editions в Маями Снимка от : 
Daata Editions

През пролетта на 2019 година онлайн платформата за дигитално изкуство – Daata Editions става партньор с аукционната къща Phillips. Онлайн платформата поръча две нови дигитални творби, които ще бъдат изложени в Phillips през месец Април. Освен тези творби ще има и предишни проеки на Daata Editions.
Двете страни споделят обща цел- развиване на легитимен пазар за дигитално изкуство.

През 2015 година платформата за дигитални медии представя звук, видео, поезия и други произвдения на художници, сред които са Яколи Сатъръйт, Рейчъл Маклин и Амалия Улман. Голяма част от произведенията са на достъпна цена под $500, а друга част са безплатни за изтегляне.”Не става дума за сребролюбие, а за това как да започнеш по-големия разговор”, казва за Artnet, основателят на Daata Editions Дейвид Грин, куратор, работил повече от 20 години, включително осем години куриращи филмови и звукови проекти в Art Basel Маями бийч. – „Винаги е имало интерес към това как да подхранваme участниците на пазара – да чувстват, че имат възможност да покажат на медиите, че са направени от художници, които работят в тази медия. Аукционната къща има аудитория от хора, които страстно събират изкуство и купуват. Това е начинът, по който разговорът да се превърне в различен етап. Ние трябва да разработим пазар за дигитално изкуство, където артистите могат да изкарват прехраната си, както и в други области на света на изкуството.
За аукционната къща Phillips това е последната поредица с ангажименти свързани дигиталната сфера. Потапяйки се в изкуството и технологичната сцена, въпросът, който продължава да се появява в дискусиите на панела и на други места, e “ Дали цифровото изкуство някога ще печели пари? Ще се предлага ли някога в традиционното търговско пространство?”

Меган Нюком директор на цифровата стратегия на
Phillips през 2011 година споделя пред Artnet”: “И си помислих,” Ами аз работя в така нареченото традиционно пространство. Чудя се дали има нещо, което можем да направим, за да привлечем вниманието към художниците, които правят такава работа. “

През 2013 година Phillips става сътрудник с Tumblr за производството на “PADDLES ON !” -първият голям търг, който включва изключително цифрово изкуство. Три години по-късно Phillips спонсорира “Electronic Superhighway (2016-1966)“, представяйки изложба на компютърно и интернет изкуство в галерията “Whitechapel” в Лондон. Аукционната къща е подкрепила редица инициативи в областта на дигиталните изкуства чрез патронаж през годините, включително в Rhizome, Eyebeam и Opening Times.
Грин и Нюком все още приключват списъка с проекти, които искат да преследват, но заявяват, че търсят онези, които представляват „разнообразието и инклузивността на медията“. Те планират да обявят творците и проектите в началото на март.