Интерактивни дигитални технологии в изкуството на пърформанса и инсталацията

Фондация за изследвания в областта на науката и изкуството представя, в рамките на Отворен университет: Интерактивни дигитални технологии в изкуството на пърформанса и инсталацията.

Лекцията ще представи различни методи за създаване на визуално съдържание за театрална сценография, съвременен танц, аудиовизуален пърформанс, инсталации в музеи, галерии и публични пространства. На фокус ще бъдат хардуерните и софтуерни инструменти, които се използват при изграждането на живо взаимодействие между изпълнител, публика и място. Какви процеси и нива на комуникация съществуват между виртуалния и физическия свят? Могат ли пикселите да създават атоми, и обратното?

Петко Танчев е магистър по сценография и докторант в специалност „Дигитални изкуства” на Катедра „Изкуствознание” в Национална художествена академия, София. Неговата работа като автор комбинира пространствено мислене и експерименти със сензорни устройства и инструменти за визуално програмиране. Участва в интердисциплинарни проекти и често сътрудничи с артисти от различни творчески сфери.

Атанас Динчев завършва Музикална продукция в University of Central Lancashire (UCLAN), Великобритания. През последните години придобива разнообразен опит в областта на графичния дизайн, видео и аудио производството, фотографията, фотограметрията, 3D визуализациите и управлението на проекти. Интересите му са насочени към работа с дигитални медии и иновативни технологии.

Петко и Атанас започват съвместната си дейност с организация на аудиовизуални събития в алтернативни пространства. Техните проекти се отличават с разпознаваема графична идентичност и интерактивни мапинг прожекции. През 2013 основават творчески колектив „Мелформатор”, а през 2018 – студиото за дигитални експерименти SenseLab. Двамата използват технологии и дизайн, за да създават нови преживявания за публиката.

Отвореният университет е серия от открити лекции и дискусии за всички, които искат да разширят познанията си за съвременния свят. Университетът предлага качествено знание за неспециалисти по актуални теми на достъпен език от университетски преподаватели, учени и експерти. Петата серия на Университета изследва връзката между наука, изкуство и технологии. Лекциите са организирани с Фондация за изследвания в областта на науката & изкуството Rе: и Семинар „Интерактивни култури”.

Фондация Re: се занимава с изследвания в областта на науката и изкуството. Нейната цел е създаването на платформа и движение „Наука & изкуство“ в България, обединяващи научни изследвания на атомно, молекулярно и неврологично ниво с формите на изкуството – музика, танц, театър, визуални изкуства. Чрез този ренесансов подход фондацията иска да даде началото на единна платформа за многопластовата човешка култура. Фундаменталната цел на ренесансовия подход е усъвършенстване на познанието и на възприятието за света. Днешният ренесанс е посветен на намиране на методи за интегрирането на науката и изкуството чрез съизмеримост.