„Кристо, Владо, Росен и плаващите кейове“ в София

В Лондон продължават да честват творчеството на артиста с български произход Христо Явашев – Кристо. Преди дни официално бе открита новата му арт инсталация – „Мастаба“, разположена в езерото на „Хайд парк“. Тя е част от изложбата на Кристо и покойната му партньорка Жан-Клод в британската столица, която включва скулптури, рисунки и снимки от последните 50 години.

 

Тази вечер в университета „Голдсмитс“ще се състои втората прожекция на филма на БНТ „Мост към Кристо“ пред лондонска публика. Киноразказът ще върне спомените към мащабния проект на твореца при езерето Изео – „Плаващите кейове“. Авторът на филма Евгения Атанасова-Тенева ще вземе участие и в съпътстващата дискусия, модерирана от преподавателя във факултета по визуални изкуства – проф. Уд Робердау. В дискусията участват и изкуствоведката Нада Нешева и българката Ива Алексанър, която живее в Лондон и е голям почитател на Кристо. Във фокуса на разговора ще бъдат разностранните аспекти в творческата работа на Кристо и Жан-Клод.

 

В последното десетилетие журналистическият интерес на Евгения следва Кристо и неговите артистични изяви по целия свят, документирайки още проектите „Портите“ в Сентръл Парк и „Големият въздушен пакет“ в Оберхаузен. През 2016 година тя е част от международния екип на „Плаващите кейове“, където работи и води ценни разговори с твореца. Именно край италианското езеро Изео се ражда идеята да разкаже в отделна книга за този проект, макар че продължава да събира ценни свидетелства и за бъдещата автобиография на Кристо, която подготвя. В новата книга, издадена от „Книгомания“, тя разкрива любопитни факти за връзката на придобилия световна известност проект „Плаващи кейове“ с България, която не се дължи само на българския произход на артиста. Това проличава още от заглавието – „Кристо, Владо, Росен и плаващите кейове“.  Всеки ден от живота на Плаващите кейове е отделна история, сглобена от множество малки случки. Колективният спомен включва разказите на шофьорите на автобусите, на машинистите на влаковете, на полицаите на пропускателните пунктове, на чистачите, продавачите на сладолед, на служителите в общината. Своите кейове имат и капитанът на ферибота, дядото с рибарска лодка от острова, семейството, чието дете проходи върху платформата, бабите на пейките, покрай чиито врати минава златистата драперия. Преживяванията са много повече, отколкото са кубчетата, които изградиха пътеките над водата. Никога няма да чуем и научим всички, няма да ги узнае и авторът Кристо. Всеки ще помни специалното нещо, което му се е случило един път в живота.

 

„Искам да дам на читателите повече разбиране за Кристо. Години наред се удивлявам, когато и интелигенти хора ме питат например – „Защо не говори български?“. Тази книга разказва за конкретен проект, но от нея ще си отговорите и на този въпрос и на много други, както творчески, така и човешкиСигурна съм, че заглавието няма да е интересно само за хора, които обичат изкуството. В книгата разказът за изкуство не е на първо място, защото произведенията на Кристо съдържат в себе си много повече от обичайните представи за арт творба. Това би могло да бъде и история за реализирането на едно смело бизнес начинание и  новаторска инженерна работа“ – споделя Евгения Атанасова-Тенева.

 

 

Премиерата на книгата „Кристо, Владо, Росен и плаващите кейове“ предстои на

28 юни от 18:30 часав кино „Одеон“.