Лекция- пътешестие из дебрите на душата на Фрида Кало

Тя е Силна
Тя е жената, която рисува онова, което познава най-добре – болката.
Тя е Страстна
Тя е жената със страст към всеки ден живот. Жената с мечта за утре.
Тя е Скандална
Пуши пури и подправя интелигентния се речник с вулгарен уличен жаргон.
Тя е Магдалена Кармен Фрида Кало и Калдерон и притежава твърдостта на камък, усмивка на мъж, очи на котка, глас на юноша и ръце на средновековна херцогиня. За краката не говорим, защото какво са краката, когато човек има криле?

Каним ви на една лекция- пътешествие из дебрите на душата на мексиканската икона Фрида Кало. Дъщерята на мексиканската революция, една от легендите на 20 век, положила началото не само на ново направление в живописта, но и в модата и стила на живот, е автор е на 143 картини, 55 от които са автопортрети. Магнетизмът на рисуването и алхимията на кухнята са двете опори, които крепят разтрошеното й тяло и душа. Творбите, които излизат изпод пръстите й, са огледало на болката, сковала ставите й. Талантът й избликва от страданието на сърцето и ума. Кълбо от страсти, жена, подложена на неимоверни физически и духовни изпитания, но и жена, обсипана с бурни преживявания и много, много любов.
Влюбена е в колоритния стенописец и бохем Диего Ривера – дар и проклятие за нея. Техният бурен семеен живот е легендарен. По време на брака Диего има много извънбрачни връзки, включително с по-малката сестра на Фрида. Тя страда много от това, но от своя страна също има сексуални отношения както с жени, така и с мъже.
Историята на Фрида може да пробуди съчувствие у всяка душа, а постиженията й в изкуството – да провокират у всеки желание за подражание.

Лекцията за живота на мексиканската икона ще се проведе на 13 март в Къщата на София
Лектор – Ваня Дункова, историк и журналист.