Мистерията на българските гласове променя живота на Лиса Джерард

На 14 март световно известната певица Лиса Джерард ще представи концерт в България заедно с  маестро Йордан Камджалов. Изпълнителката е вече у нас и  сподели подробности за спектакъла на специална пресконференция.

“Симфония на скръбните песни” по Хенрих Миколай Гурецки е представяна и преди от маестрото, но този път всичко ще бъде различно: залата, оркестъра, акустиката, степента на подготовката и най-вече присъствието на Лиса. “Тепърва започвам да осъзнавам колко неподготвен съм бил предния път” бяха думите на Камджалов. Композиторката е един от главните виновници, които са повлияли на Йордан да определи своя творчески път. “Тя е мой учител от 23 години, но дори не подозира това” 

Лиса е запленена от малка по музиката и няма спомен какво точно я е накарало да се занимава с композиране и пеене. Баща ѝ е имал малко радио, с което тя обичала да си играе и това е било доста емоционално изживяване за Лиса. Тя е растяла с творчеството на галски, келтски, гръцки, турски, италиански и арабски произведения и това е определило нейния стил. “Смятам, че музиката е много важна за формирането на децата, защото тя създава много повече спомени, отколкото четенето. Ако искате да предадете някакъв спомен на децата си, то трябва да им пеете” каза Джерард.

Мистерията на българските гласове променя Лиса Джерард

Българската музика е променила до голяма степен нейния живот и нейното виждане за нещата. 20-годишна, Лиса за първи път чува “Мистерия на българските гласове” на техен концерт в Лондон. “Времената тогава бяха тъжни, но техните гласове променяха света и това за мен беше обновление и освобождаване” 

Темата за скръбта и нейното преодоляване е засегната и в трите части. Първите две са молитва, а третата е полска народна песен. “В тази симфония има надежда, спасение и светлина.” – Йордан Камджалов.

“Аз се моля по два начина- единият е чрез моите песни, а другият е чрез глусалия (духовен език) на Светия Дух.

Подготовката за концерта тече вече почти половин година, но двамата работят поотделно. Сега те се срещат за първи път, за да стиковат двата полюса. “Симфония на скръбните песни” представят Лиса Джерард, Йордан камджалов и орк. ГЕНЕЗИС. Концертът ще се състои на 14 март от 18:00 в зала 1 на НДК.